2023-02-06 752 views
我中學開始已經住係九龍東,但一值都未係呢條街搵過嘢食, 今日中午出街好大風,咁啱行經呢度,成條街都係食市,但好想食啲暖粒粒嘅嘢,忽然見到蛇檔,而我係極之喜歡食蛇羹的,所以心心眼即刻出場,雖然門面比較簡陋,但幾張台都有客食緊,應該都可以掛, 於是就決定入去試吓。我叫咗個$83蚊餐;有蛇羹、糯米飯、蛇湯蛇羹:比起灣仔嗰間大碗啲,湯與料比例剛剛好。比起深水埗嗰間,多啲蛇肉。三間嚟講我覺得呢度最好食,而且食完真係會成身㷫烚烚。糯米飯:唔會太油,飯就軟身啲,唔洗咬到牙較軟。蛇湯 :呢個我唔係好識評價,因為平時好少飲。服務 :他們是家族生意,好欣賞佢哋嘅細心,就係會等你差不多食完一樣,先會拎第二樣嘢嚟,次序係蛇羹➡️糯米飯➡️蛇湯,咁就唔會等到凍晒,亦唔會食得好趕。失分點係 : 啲香草好乾,薄脆由店主限量提供,唔係成盒擺係度,不過我估如果我想要多啲應該都可以嘅😅點解我個標題寫「太遲啦」,因為聽到店主同街坊熟客講,就嚟唔續租,要退休了,當時幾台客都叫佢搵第二個鋪繼續做,幫襯咗幾十年,好唔捨得😔。所以近期我應該會去多幾次😋

我叫咗個$83蚊餐;有蛇羹、糯米飯、蛇湯

蛇羹:
比起灣仔嗰間大碗啲,湯與料比例剛剛好。
比起深水埗嗰間,多啲蛇肉。
三間嚟講我覺得呢度最好食,而且食完真係會成身㷫烚烚。

糯米飯:
唔會太油,飯就軟身啲,唔洗咬到牙較軟。

蛇湯 :
呢個我唔係好識評價,因為平時好少飲。

服務 :

所以近期我應該會去多幾次😋