2013-11-30
有兩晚都唔係同老公一齊食飯,所以見今晚可以一齊就決定去旺角食好野。本來想食麵,但老公話既然去旺角不如試一直想食既寳寳雞煲啦!搭車時致電訂枱,老公話唔駛架,因為諗住冇乜人,但我見橫豎可訂,咁照打啦!好彩有做呢個動作,去到店員叫我地等等,我都唔記得左自己有打去訂枱,咁老公即同店員講番我地已訂枱,所以即刻入得,仲要坐門口既四人枱,唔錯!(門口那張感覺鬆動啲呢!) 一路食都開始有人等位或陸續翻枱,生意似乎幾好咁!坐低先點雞煲,我就想食麻辣雞煲,但知道老公唔太鐘意麻,所以讓佢揀左香辣雞煲,要左個細(即半隻雞)同少辣。等左大概20分鐘左右,雞煲嚟到了。香氣撲鼻,但望落去冇乜色水,汁有點多得滯,唔似平時食開既惹味雞煲(帶乾煎/啫啫煲仔菜feel嗰種),煮滾了先吃雞件,果然唔夠調味,辣味是有,但又唔甜又唔夠鹽。食到咁上下我地點既火鍋料陸續嚟嘞!我地點左牛肉粒﹑黑豚肉﹑蝴蝶腩(豬肉)﹑豬雜拼盤﹑迷你生根﹑百花釀油條,仲有蔡瀾推介既馬尾粉絲。牛肉粒堅有牛味,正!黑豚肉樣雖靚但唔滑,嚡口!蝴蝶腩唔係度度有但坦白講,佢冇豬(臊)味又勁嚡,唔值得叫!百花釀油條味道OK,但若果佢既油條係即炸既話就冇得頂了!迷你生
牛肉粒堅有牛味,正!黑豚肉樣雖靚但唔滑,嚡口!蝴蝶腩唔係度度有但坦白講,佢冇豬(臊)味又勁嚡,唔值得叫!百花釀油條味道OK,但若果佢既油條係即炸既話就冇得頂了!迷你生根冇乜特別,豬雜一般火鍋店都有,不過多是散修修逐樣點,呢度竟然有拼盤真係啱哂啲多心又得一個人自隊既人,即我老公!至於蔡生推介的馬尾粉絲,確係彈牙,但味道又唔見特別,錯不在佢,係個湯堅淡啫!
總括嚟講,喺呢間有點大排檔feel既火鍋店吃淡味雞煲,價錢絕對唔經濟,其他火鍋料又唔算特別好味,兩個人埋單要4百大元,我諗以呢個筆直喺旺角我可以食得再好啲!這間,去一次便夠,唔試唔知佢唔得嘛!!!