2013-04-13 38 views
今早心血來潮想食豬柳漢堡,經過麥記見到唔算太多人便買個早餐,見自己排第二,正常來說只需等二分鐘左右,但等了五分鐘了,還是未準備好食物,所以便留意一下為何要等這麼耐,發現是廚房的人造唔切野食,要執野食的人等,這時還聽到有個經理級的女人對廚房的人說:「呢啲太濃啦,唔好要啦!」 我便望一望個廚房,見到啲包焗濃咗 ,心諗要再等多一陣,但出奇地等多二分鐘左右便整好。返到公司,先食個薯餅,好似有少少over cook,不過都可以接受,因為襯熱食,所以還很香脆。跟住食個豬柳漢堡,一打開即刻忍唔住「嘩!」咗一聲,個包係焗濃咗,濃到成個包既邊都黑咗之餘,連中間都黑黑哋,如果我係堂食,我一定會攞去換,但我又買咗外賣,無得換侷住食,惟有搣走濃嗰啲攞,但個包又焗到硬硬哋,所以搣走濃嗰啲同時都搣走唔少包,而且搣得唻個包都凍咗,搞到咩心情都無曬,食完個包都唔覺自已食咗野。本來想開開心心食個期待中的豬柳漢堡,結果卻令我對這間麥記扣唔少分。(如果我唔係係公司唔方便影相,我一定會拍低啲罪證,失敗!)
我便望一望個廚房,見到啲包焗濃咗

(如果我唔係係公司唔方便影相,我一定會拍低啲罪證,失敗!)

Other Info. : 大企業為求賺盡的結果: 1) 好明顯係人手唔夠,所以廚房做唔切,唔可以做好食物之餘,又做唔到快餐應有既效率。 2) 員工培訓不足。如果員工本身有足夠水準,見到啲食物over cook都會自動唔要,唔駛經理叫。但依家經理開到聲都唔理,其水準就更加底。 3) 流失客戶。雖然話百物騰貴下,唔可以對平價貨太高要求,但始終係食落肚既野,唔可以亳無底線,你要我等我可以忍,但畀啲唔食得既野我食,我重點會想再幫襯?
2013-04-13
Waiting Time
8 Minutes (TakeAway)
$21.2 (Breakfast)