2021-02-22
本身非常鍾意食牛腩麵,見到youtube出片介紹兼開返堂食就即時去試,去到先發現間舖唔喺軒尼詩道係喺灣仔道,不過地點唔重要最緊要係啲食物知道由金融外行人轉做飲食,我本身已經帶住包容嘅心去試,但一試真係忍唔住要開account寫一寫佢1. 清湯牛腩麵嘅靈魂個湯,唔清兼無味,隨便一間源記或香港仔魚蛋都好過佢,當然要做到湯頭清澈而濃郁係材料、時間、功夫、技巧,缺一不可,就算條件唔夠,但個湯首先要有味,可以試吓去群記、華姐、九記、八寶等等試吓其他出品,然後再努力吓2. 如果想做清湯牛腩,唔應該加炸蒜,黑蒜油,黑木耳,唔應該配拉麵同烏冬,應該要加返鹼水麵同伊麵,溏心蛋就......3. 諗清楚想做清湯牛腩定做日式拉麵,如果想溝埋嚟做本身要整體做得非常出色,否則只會不倫不類,唔好諗住做日式拉麵風格價錢可以賣貴啲,食物嘅味道先係最重要,只要做得夠好味,就算貴我相信好多香港人都會捨得食,而家嘅味道唔好話6-70蚊碗,賣普通潮州粉麵價3-40蚊碗都好難試第二次希望未來啲出品做返好,間舖排長龍時,我再嚟試過
希望未來啲出品做返好,間舖排長龍時,我再嚟試過