2015-07-21 669 views
慶發飯店我已經幫襯左好多年,金生最鍾意呢度嘅排骨飯,早前曾經因為加租已被迫光榮結業,知道要結業後有點失樂,後來過左大約年零,佢又揾到新舖重操故業,從此我地又多返一個飲茶好去處,無論下晏或夜晚,想食就去食。今晚放學後又嚟到呢度飲夜茶,特別鍾意呢度夠快靚正,除左咖哩魷魚同牛柏葉係要即蒸外,好多點心都係即叫即有,呢度人流轉得幾快,佢會每樣點心蒸少少出嚟賣,所以唔駛擔心蒸過火而太淋太爛。呢度價錢算係咁啦,點心最平$13一款,最貴都係即叫即蒸嘅魷魚同牛栢葉$20,而盅頭飯都係$19/$20一個,茶錢$3,無加一,嘆返一盅兩件都唔駛$30,香港罕見,真係造福唔少市民。豉汁排骨飯係金生最愛,佢喺度食左10幾年,佢話由$12食到而家$19。只因喜歡佢嘅排骨骨肉均稱,唔肥唔瘦,又夠淋夠滑,啲飯蒸得岩岩好,香軟潤滑又粒粒分明,食前落一湯匙豉油就perfect。之前只會食豉汁排骨飯,所以今次都係第一次叫北菇滑雞飯,雞肉又係好香滑,飯裡隱約滲出北菇嘅香味,同排骨飯不相伯仲,簡簡單單嘅盅頭飯已經覺得好滿足。唔知點解硬係喜歡食呢度嘅咖哩魷魚,懷念呢種舊式酒樓先有嘅咖哩味道,即叫即蒸嘅魷魚,大大件但又夠爽口,好有口

排骨飯
豉汁排骨飯
北菇雞飯
之前只會食豉汁排骨飯,所以今次都係第一次叫
咖哩魷魚
唔知點解硬係喜歡食呢度嘅
咖哩魷魚懷念呢種舊式酒樓先有嘅咖哩味道,即叫即蒸嘅魷魚,大大件但又夠爽口,好有口感,最重要係佢唔怕有難聞嘅鹼水味。
鮮竹卷
鮮竹卷一般般啦
鳳爪
豉汁蒸鳳爪都係必叫嘅,有圖有真相,睇下啲鳳爪幾咁肥大肉厚,又唔怕好似其他酒樓咁蒸到淋晒,見佢仲係一隻隻幾完整,味道岩岩好唔會太咸,醬汁又唔會好杰。
北菇棉花雞
北菇棉花雞用沙爆魚肚,唔係就咁用豬皮,魚肚軟綿綿,又有豐富的蛋白質可養顏滋補,又係我必食嘅點心之一。
潮州蒸粉果
潮州蒸粉果,皮做得唔錯,夠薄夠透,但略嫌餡料唔香口。
春卷
2015-07-18