2010-11-18
有人話依間好多人要掛隊,book咗位都要齊人先入得,問晒D friend幾點到就照打去book位。晚上我同幾個到先就通知侍應諗住博一博可以入去先,佢就話人未齊唔入得,要齊人,我就話5分鐘後到齊,佢就好似錄音機咁重覆講"人未齊唔入得",漠視客人的要求,仲攪到我一個friend燥底,黑面。食完甜品,就坐多陣吹下水(未嗌過埋單),點知應該係部長級嘅侍應從後"鼠"出,攞出收據要求我哋俾錢,我哋異口同聲就話未嗌埋單,佢只好行開,攪笑嘅係喺我哋後面用對講機罵另一個侍應攪錯D嘢,我哋完全聽晒,我估佢係見我哋食完就催我哋埋單走,做多枱客,點知出醜咗就卸膊等自己可以落臺!小插曲講完,講番食物,嗌咗7個,大致都係水準以上,彌補咗小插曲的不快! 小籠包 - 一籠四粒,大細適中,咬開個頂,飲下裡面D湯,算多同味濃,但以依間的出名程度,塊皮就略嫌厚咗D,唔夠薄身,唔能夠透現裡面肉湯的情況! 鮮肉鍋貼 - 出面食嘅鍋貼都唔會咁夠肉汁,所以我就唔太留神,但卻令我出醜。一碟四件,每件都好飽滿,放入口一咬,異常多嘅肉汁就噴出嚟,噴到枱中間的位置,再咬大力D有可能噴到對面個friend隻碗裡。個friend見到就醒目,邊
鮮肉鍋貼 - 出面食嘅鍋貼都唔會咁夠肉汁,所以我就唔太留神,但卻令我出醜。一碟四件,每件都好飽滿,放入口一咬,異常多嘅肉汁就噴出嚟,噴到枱中間的位置,再咬大力D有可能噴到對面個friend隻碗裡。個friend見到就醒目,邊咬邊索汁!
擔擔麵 - 一大碗可以分到四人每人三四啖。除了好香花生味,花生粒同蝦米粒的襯托外,還有一點點隱隱約約嘅麻辣味,唔重,並且帶點醒胃嘅作用。
手抄餅 - 實物與相片不符。相片精緻,實物就欠缺整理,賣相欠奉。食落就似蔥油餅同酥皮嘅混合體,少脆同淡口!
脆鱔 - 全晚至最!將鱔切到手指般的長度及粗幼,落鑊炸至脆身,最後落入帶有蜜糖味的汁快炒幾下上碟,每條都好脆身,蜜糖味適中,唔會過強,小食超過癮,只係嫌鱔味被蓋過。
錦鹵鍋巴 - 忘記了名字,超脆口嘅鍋巴,配上類似錦鹵雲吞嘅汁,酸酸甜甜,又有蝦同洋蔥粒,幾match。只係將鍋巴浸得太耐的話,鍋巴會發脹,唔再脆口,食得無咁開心。
香蕉高力豆沙 - 好重嘅豆沙配上一片嘅香蕉,晚餐的最好總結!砂糖係另上,並且係用幼粒砂糖,要幾多灑幾多。
唔係服務奇怪,笑臉就走一定有,可惜!