2014-03-25
「香港有四大奇食:澳牛光速餐、星座蕃茄面、新記芝士面同九記牛腩...」雖然此篇潮文出了一段日子, 但膚淺平庸的我點都要來這個Checkpoint, take個photo, fb打個卡, 再留句emotional句子來證明我夜晚有食晚飯, 最重要是我‧從‧未‧食‧過‧新‧記‧芝‧士‧麵‧架‧囉‧言歸正傳, 星期一夜晚到灣仔新記食麵, 位置唔難搵, 門口放滿不論是合照定獨照, 是望鏡頭定唔望鏡頭 (其中有張個相中人係望住芝士麵食緊的囉) 的名人相, 非常把炮。直入有位, 伙計都算親切, 坐下光速想好要咩餸配搭芝士麵.., 再光速(!)落order, 伙計光速(!!)送上芝士麵, 然後男友跟我則以龜速進食企圖打破傳統我叫了雞扒太陽蛋芝士麵嘩, 芝士汁好多呀, 還有濃烈芝士香味, 食之前一定要撈勻, 麵質都算爽同彈牙, 唔會好似發水麵條無咬感咁, 雞扒ok, 唔會韌食完唔會zip牙罅 (我估豬頸肉會…OPPS…SORRY, 我牙罅疏), 反而太陽蛋有少少失望, 初初見有蛋漿流出黎以為係流心蛋咁爽皮, 點知流左幾滴就完, 原來其餘係熟既, sosad.男友叫了芝士芝心丸雞翼撈丁 (個名好長好難記
直入有位, 伙計都算親切, 坐下光速想好要咩餸配搭芝士麵.., 再光速(!)落order, 伙計光速(!!)送上芝士麵, 然後男友跟我則以龜速進食企圖打破傳統 我叫了雞扒太陽蛋芝士麵
嘩, 芝士汁好多呀, 還有濃烈芝士香味, 食之前一定要撈勻, 麵質都算爽同彈牙, 唔會好似發水麵條無咬感咁, 雞扒ok, 唔會韌食完唔會zip牙罅 (我估豬頸肉會…OPPS…SORRY, 我牙罅疏), 反而太陽蛋有少少失望, 初初見有蛋漿流出黎以為係流心蛋咁爽皮, 點知流左幾滴就完, 原來其餘係熟既, sosad. 男友叫了芝士芝心丸雞翼撈丁 (個名好長好難記, 大概係咁)
食左佢一粒芝心丸, 煙煙韌韌中間流心唔錯喔; 食左佢一隻小雞翼 (雞翼一開二!!!!), 無特別….. 兩碗份量算少, 當中只係芝士汁令人飽肚, 大食之人可能要追加或者出去食魚蛋啦。雖然本人酷愛芝士, 但為身形著想, 久唔久食一次好啦
Other Info. :
大家食飽後想散步可以過對面「茂蘿街/巴路士街活化項目」參觀, 幾有歷史同藝術價值架, 詳情唔係度講啦, 哈!