2015-04-03
約左朋友食飯,諗住口痕食泰菜。朋友話黎過,氣氛吾錯,所以特地介紹。我地book左八點,女士通常都遲小小到既。同朋友meet up就一齊係地鐵站行上黎。明明話G/F,行極都未搵到,所以叫男士黎接。原來係商場出面地鋪。一入到去就覺得度門好重,用盡力先推到入去。而入到去,全部係啲中年男人,仲要個個都係飲下洒吹水,心諗個fd係咪玩嘢。人吾多,加埋我地十隻手指數哂。餐牌冇咩特別,冇話想特別想食咩。見佢bar枱有個signature dishes,就揀左生蝦同明爐魚。仲有睇餐牌叫左咖喱雞、柚子大蝦沙律、蒜蓉包、菠蘿炒飯。曾經有一排好鍾意泰國菜,同朋友又去過泰國品嘗過,都算半個專家,所以對泰菜要求都高。首先個生蝦賣相就好吸引,但啲蝦完全冇膠質,又淡,吾夠新鮮,吾得。咖哩雞擺到我面前都聞吾到啲香味,食落雞切到好細舊,想係堆咖哩醬同三色椒度搵出黎都幾考眼力,搵搵下都放棄。
唯一我欣賞既係個沙律同蒜蓉包。個汁好香,食材算新鮮,炸脆左蒜蓉同個汁好配合。蒜蓉包香脆,但吾覺太油膩,幾好。
等到頸都長既明爐魚!可惜…好失望…試左個湯底,辣味係ok,但酸度欠奉。條魚一望就知吾新鮮,食落好hai,又冇魚味,所以冇以
等到頸都長既明爐魚!可惜…好失望…
試左個湯底,辣味係ok,但酸度欠奉。條魚一望就知吾新鮮,食落好hai,又冇魚味,所以冇以往爭住食既衝動。
既然條魚都甘,真係冇心機食落去。菠蘿炒飯黎到,出所料,吾夠熱,冇香味,得個樣,食落冇菠蘿,又淡…無言…甘就食左千幾蚊,我去啲細鐘食,仲有鑊氣
P.S.:鋪頭細,裝修以黑色為主,幾有情調,但佢竟然冇音樂,成餐淨聽抽風機既洪洪聲…好煞風景…