2024-01-02
話說lunch時間去買兩餸飯,由於我對牛肉敏感,所以一定會問定係乜嘢肉。當我問幫我畢餸嘅阿姐嗰碟係蓮藕加乜肉,唔知係阿姐聽錯定係太忙,佢一嘢就畢咗落我個飯盒度。我再問佢嗰碟係乜嘢肉,佢話可能係豬肉,但係我見佢嘅顏色有啲深色,我好驚係牛肉。去隔離俾錢嘅時候我再問收銀阿姐嗰碟係唔係牛肉?收銀阿姐好大聲問廚房係牛肉定豬肉,廚房亦都答咗佢係牛肉,跟住我即刻講「我對牛肉敏感,我要轉餸」點知呢位收銀阿姐好大聲同我講「唔俾轉,你快啲俾錢,後面好多人」,我隨即望一望我後面有冇好多人排緊隊,點知得一個排我後面。我再同佢講我對牛肉敏感,呢位收銀阿姐都堅持唔俾我轉,但係又逼我俾錢,無可奈何,我都係俾咗錢$28 ,然後隨即掉咗個飯盒落垃圾桶,我亦都永遠唔會再幫襯佢,雖然$28唔係好多錢,但係我條氣真係好唔順,如果我夾硬食,最後落得入醫院嘅下場,我覺得唔值得