2022-05-23
今日lunch time食welcome lunch,因為係新嘅經理on board ,老闆竟然帶我哋去食高質日本菜!佢係位於銅鑼灣嘅花貝日本料理。呢幢大廈好似都幾新, 搭lift嘅時候都聞到啲裝修味,入到餐廳,成間餐廳感覺都好新,可能都係新開嘅。餐廳環境好高級,我哋四個坐係一個好闊落嘅卡位,坐得好舒服。呢度嘅lunch set大概200至四百幾蚊一位,因為已經好耐冇食過燒肉,所以我見到餐牌上面有得食和牛燒肉,已經唔使諗,即刻揀咗!我喺OpenRice上面見到有啲人食類似和牛粒,啲相好似唔係好多塊,心入邊諗住今餐可能唔係好飽,點知原來我叫嘅呢個和牛燒肉份量係勁多!非常抵食!首先有啲開胃菜,呢個應該係魷魚水雲,個人好鍾意食酸酸地嘅食物,呢個非常啱我口味,魷魚仔口感彈牙。另外果兩片刺身亦都好新鮮。重點嚟啦!真係有好多塊燒肉!而且佢咁樣一片片擺出嚟賣相好好睇,亦都非常之香,點上肉汁,脆脆地嘅煎面,加入便五成熟嘅牛肉,好好味!亦都好多肉汁。唔止啲牛肉,隔離啲沙律菜都好高質,上面竟然有蔓越莓!驚喜,蔓越莓仲要唔係好酸,甜甜地,高質。呢個燒肉真係非常抵食,自問我嘅食量真係食唔晒,仲可以分比同事一齊
呢個燒肉真係非常抵食,自問我嘅食量真係食唔晒,仲可以分比同事一齊食。
呢個定食仲有茶碗蒸同埋麵豉湯,兩樣都好好味,呢個set真係對得住佢嘅價錢!
最後仲有甜品,豆腐雪糕,食完一餐咁豐富多肉既午餐,食一個清清淡淡嘅豆腐雪糕就啱晒啦。