2005-08-17 26 views
昨晚一行十三個大胃王,到牛記吃生日飯,點知要等位,我們從6:45 等到8:15先有位,認真旺場!好在未入座前已經點定菜,所以一座低就有得食。這兒的水準認真不俗,大家越食越起勁,越點越多。最後竟然13個人吃了19碟,1個湯,4碟生果盤!認真誇張!昨晚菜單例湯;應該是青紅蘿蔔煲豬骨,送的,無味精,淡少少,但都可以。白灼螺;新鮮,好味。油爆荀殼魚;魚好新鮮好滑,一D都唔乾,好。椒鹽瀨尿蝦;新鮮,有好多膏,好味。薑蔥炒膏蟹;新鮮,有好多膏,但D蟹唔多夠入味。椒鹽中蝦;新鮮,蝦肉好實,好好味。椒鹽骨;普通,咸D。生炒骨;好好味,唔多粉,唔太肥亦唔太廋,酸酸甜甜好醒胃。豆豉鯪魚油墨菜;好好味,唔會太多油。腐乳通菜:OK,普通菜式。豉油皇炒麵;食4碟,麵炒得好乾身,又唔會太多油,唔錯,果然是越簡單的菜式越能顯出功力。花生鴨翼;入味,好味。豉椒炒蜆;味道剛剛好,但如果D蜆大隻D仲好。豉油皇鵝腸;好好味,特別是吸收了所有精華的芽菜。煎蠔餅;香口,好味,D蠔仔好肥美。椒鹽白飯魚;香口,好味,好新鮮,唔會炸得太乾身,唔多粉又唔會黏在一起,一條一條咁吃,好有海鮮味,好似食緊薯條咁。霸王雞;好滑,好有雞味,唔會

昨晚菜單
白灼螺;新鮮,好味。
油爆荀殼魚;魚好新鮮好滑,一D都唔乾,好。
椒鹽瀨尿蝦;新鮮,有好多膏,好味。
薑蔥炒膏蟹;新鮮,有好多膏,但D蟹唔多夠入味。
椒鹽中蝦;新鮮,蝦肉好實,好好味。
椒鹽骨;普通,咸D。
生炒骨;好好味,唔多粉,唔太肥亦唔太廋,酸酸甜甜好醒胃。
豆豉鯪魚油墨菜;好好味,唔會太多油。
腐乳通菜:OK,普通菜式。
花生鴨翼;入味,好味。
豉椒炒蜆;味道剛剛好,但如果D蜆大隻D仲好。
豉油皇鵝腸;好好味,特別是吸收了所有精華的芽菜。
煎蠔餅;香口,好味,D蠔仔好肥美。
霸王雞;好滑,好有雞味,唔會太生,又唔會太熟,我相信唔係雪雞,正。
生果盤;送四碟比我地這班大胃王,有西瓜,蜜瓜,木瓜,生果好鮮甜,夠凍,估唔到連送的生果盤都咁有水準,真是值得一讚。

我個人認為牛記的海鮮好味同低食過去西貢或南Y島。食了咁多野,12個人夾(生日O個個唔洗$)連埋幾十蚊貼士,每人都唔洗$200,勁低食!