2018-04-11
餐廳環境清幽,乾淨企理,燈光微暗偏紅,好有情調,好適合情侶黎把酒談心,不過今晚係同個好姐妹黎晚餐,傾下女人心事。XDXD 老闆非常熱情,不時會為人客介紹食物同埋問下客人對食物既意見,完全同其他餐廳唔一樣,好有親切感。GALETTES::法式蕎麥餅::帕爾瑪火腿蕎麥餅::應該好多人同我開頭一樣會以為呢個餅係PIZZA,其實佢只係個樣似PIZZA,正式係叫蕎麥餅,原來蕎麥係含有好豐富既膳食纖維同埋蛋白質,健康過普通PIZZA好多架!! =]我地揀左PARMA HAM做主角,係蕎麥餅上放左好多片大大片既PARMA HAM,用左MOZZARELLA CHEESE,中間仲有一隻金黃色既雞蛋,側邊放了幾粒烤過既蕃茄仔,再配上一片羅勒做裝飾。賣相已經不得了!!!味道方面,因為本身PARMA HAM已經有足夠既咸度,所以配上無味既蕎麥餅底中和,咸度即時變得適中,再加上小小生蛋黃汁增加JUCIY感,配搭一流!!PASTA::意粉::雜錦海意式扁麫我地本身想叫一個意粉SHARE食,但有成6個意粉,我地都拿不定主意〉尽是就問下老闆有咩推介,佢就推介左我地呢個雜錦海意式扁麫,即管試下!結果是沒有令我地失望。海
海鮮方面有煎帶子‧三文魚柳‧同埋青口,海鮮新鮮,份量適中。但我本人覺得今次個扁意粉同埋個自家龍蝦濃湯底做左主角。意粉煙煙UNUN,同平食開既普通意粉確車有好大分別,而且個自家龍蝦濃湯有好少好少既辣味吊住,味道好特別,非常喜歡。
主角終於出場啦。我地既主菜揀左法國黑青口,食完呢個青口後我對青口都改觀啦。講返佢個賣相,用左一個鍋仔黎上碟,裡面放滿左黑青口,真係好多好滿,份量超班,青口唔係平時見到大大隻個啲,第一個反應係BB青口?好得意。
青口配左個白酒忌廉汁,好新鮮好清甜,而且粒粒肉都很肥美,一粒接一粒咁不停食,都忘卻了自己係餐廳要保持儀態了。仲有佢個炸薯條!即叫即炸,熱辣辣,再配埋佢地自己既香蒜蛋黃醬,真係好特別,香蒜蛋黃醬入面仲加左小小芥末,所以食起上黎特別野味。
一坐低未諗到食咩既時候已經揀定左呢個甜品,的確係比MENU上既相片吸引住───香煎香蕉‧焦糖‧雪糕。PANCAKE做底,上放左香蕉片,無限既焦糖同埋一球雲呢拿雪糕。食既時候焦糖加上PANCAKE皮再加小小雲拿雪糕,一口品嚐了不同既味道同口感,真係好好味。當老闆走過黎問我地覺得食物怎樣既時候,我地都異口同聲咁話呢個焦糖真係好味到不得了,甜得黎恰到好處,完全冇膩既感覺,老闆補充原來係因為加左海鹽,所以焦糖特別好味。真係想講「一試難忘」!