2006-08-14
晏晝係沙田食到把幾火,夜晚就諗住同阿媽同女友去食o的好野,阿媽話不如去粉嶺新漢記,話之前去過,o的野好好味(我都食過佢打包果o的,真係幾好味)。點知我阿媽叫埋auntie A同auntie B去,結果就產生左一個好奇怪既飯局組合。七點去到,好彩auntie A同事頭婆熟,唔駛等位,出面個個排晒隊,我地行入去就有位,不過就窄O的,個四人檯坐五個人,得我一個男仔,焗住我要坐圓凳。講返野食先,auntie A話佢請,仲係咁叫送,先後叫左炒魚麵、半隻走地雞、一條蒸倉魚、四隻聖子、一碟南乳大蝦、炸豆腐、客家粉絲、豬油撈飯、仲有個肉碎湯之類既送,每味送簡簡單單,但係味道真係唔錯,我最鍾意條蒸魚,真係好新鮮好滑,個客家粉絲(auntie A叫既,個送叫咩名真係唔知啦)有O的好似粉絲湯既野,仲有肉碎、咸菜、蜆肉同少少辣椒,好惹味。個炸豆腐更係普通得來見功架,外面薄薄地一層好脆,入面軟滑又唔油膩,真係必食!!!