2024-07-22 931 views
去開荃灣就去咗呢一間入選米芝蓮嘅台菜滷肉飯試吓啦~據聞平時都要排隊,我哋去果陣落雨冇人排隊就唔洗等🤭九層塔鹽酥雞滷肉飯🐥炸粉薄身,外層脆口但唔會好硬。內裏肉質好鮮嫩,仲有好多肉汁🤤而且整體調味係惹味但唔會太濃~C先生都大讚👍🏻滷肉飯有好多滷肉之餘,仲有好多酸菜,可以平衡返個油膩感。不過我就略嫌啲飯太濕,少咗啲口感。肉鬆起司蛋餅🫔同平時食嘅蛋餅有啲唔一樣,好多時蛋餅都會落咗地瓜粉會有煙韌口感,而呢一款就偏向脆身,類似蔥油餅嗰種質感😋肉鬆好多,成件都好厚身。$40嚟講,份量真係算多,好抵食👍🏻珍珠烏龍奶茶🧋跟餐嗌咗烏龍奶茶,奶味比較濃,茶味就有啲太淡,呢個一般~*・゜゚・*:.。・☆・*。.:*・゜゚・*#荃灣美食 #荃灣打卡 #荃灣餐廳#荃灣台灣菜 #香港台灣菜 #米之蓮 #滷肉飯

九層塔鹽酥雞滷肉飯🐥

肉鬆起司蛋餅🫔

珍珠烏龍奶茶🧋
跟餐嗌咗烏龍奶茶,奶味比較濃,茶味就有啲太淡,呢個一般~

*・゜゚・*:.。・☆・*。.:*・゜゚・*

#荃灣美食 #荃灣打卡 #荃灣餐廳
#荃灣台灣菜 #香港台灣菜 #米之蓮 #滷肉飯