2006-02-28
繼續享用匯豐白金卡生日月優惠﹐這次我們一家人去試左九龍Shangri-la 新開個間意大利餐廳Angelini。呢個位置一起是一間法國餐廳(瑪高餐廳)﹐去年媽咪生日我們就在那裡慶祝。一年過去﹐已經是人事全非﹐雖然還是坐同一個位置﹐但是已經由一張古典法式圓檯變成了一張新派長檯了﹗一坐低先來了一籃grissini﹐同出面吃的不同﹐不是一般幼幼脆脆的﹐乃是比較粗和軟身﹐感覺不夠正宗﹐不過一樣好味喇。初初以為這就是麵包籃了﹐覺得有點馬虎。不過後來點菜後再來一整個新鮮出爐的baguette﹐和每人一塊bruschetta。侍應放下後還說要是再要的話﹐隨時可以再拿給我們﹐真的很有heart﹗早兩日係飲食男女見到介紹那裡出名的香草鹽焗原條意大利鱸魚(seabass)﹐好似好正喎﹐當然要試試了﹗雜誌介紹那鱸魚差不多有成500g 重﹐所以我打算同媽咪分享﹗Yummy﹐真係好好正﹗平時食鱸魚總覺得比較淡﹐但呢個是鹽焗﹐所以完全克服了那個弱點﹐而且帶出了魚肉的鮮﹐掂呀﹗﹗不過略嫌條魚細左d﹐唔多似有500 克重囉﹗我細佬要左個Pizza with Air Dried Beef 做頭盤。我們問侍應是否thin
我細佬要左個Pizza with Air Dried Beef 做頭盤。我們問侍應是否thin crust 的﹐她就說一般是﹐不過pizza 皮是即叫即做﹐我們想要點都可以﹐真係好flexible 喎﹗呢種服務態度我鐘意﹗個pizza 既皮夠薄夠脆﹐不過就唔多覺得有air dried beef 既味道喎﹖﹗
父親大人就比較傳統﹐要了一個set dinner。4-course 才$480﹐好抵喎﹗而且雖然是set dinner 但卻一點都不欺場。那個海鮮墨魚汁麵最出色﹐那些Fettuccine (我
看似Spaghetti 多d﹐不過好食就得啦﹗) 煮得剛剛好﹐非常彈牙﹗而且海鮮好鮮甜﹐通常唔太鐘意o係意粉落mussels 的我都覺得d mussels 好好食﹐搶食o左幾隻﹗
再說﹐之前見到呢度d comments 話service 唔掂﹐都有想過好唔好去呢間餐廳。不過昨晚既service 又幾細心喎﹗我們book 檯時沒有聲明要窗口位﹐只是說4 個人﹐
會用匯豐銀行白金卡優惠﹐去到居然是窗口﹐好開心呀﹗另外他們給我們的olive oil 及balsamic vinegar 都好香﹐尤其是balsamic vinegar 好“杰”﹐似乎都aged 左頗長的一段時間﹐係靚o野﹐讚﹗
吃完甜品我們請侍應拿媽媽的生日蛋糕出來啦﹐怎知除了我們order 了的2 磅tiramisu 外還有一個粉紅色的fairy floss dome﹐媽媽已經很高興﹐因為很久沒有吃過fairy floss 了嘛﹗怎知原來fairy floss 底下還有一塊brownie﹐驚喜真是一浪接一浪。很有thought﹗﹗
總括來說﹐呢餐唔可以算係我食過最好的意大利餐﹐不過係香港來說都可以算是中上喇﹗
P.S. House Wine 是用澳洲Hardy﹐紅酒是Cabernet Shiraz﹐白酒是Chardonnay Semillon﹐才$270 一瓶﹐價錢合理﹗