2019-09-27
要喺銅鑼灣依個乜都貴過人嘅地點,想食餐有質素但又唔太貴嘅晚餐,難道真係冇可能??非也非也,之前食嗰一間好味又唔貴,主打手工餃子,叫做〈餃掂〉嘅專門店終於喺銅鑼灣有分店!!雖然價錢唔貴,但店內嘅裝修同衛生絕對唔馬虎。除咗有各式各樣嘅餃子之外,仲有醃蘿蔔喺枱面畀大家開胃開胃,本小兔見到嘅時候對眼真係即刻發曬光。〈龍鳳松茸雙灼餃跟狀元九鼎湯〉乜都唔使講,當然第一時間要叫佢哋嘅生招牌!!黑松露同白松露灼餃套餐仲有埋佢哋獨步自家秘制嘅狀元九鼎湯,絕對必食!!〈狀元九鼎湯〉熱辣辣先呷一口絕無味精嘅〈狀元九鼎湯〉,由鯪魚同鰂魚加上粉葛同赤小豆所熬製而成,入口即刻有濃烈嘅葛香同魚嘅鮮甜味,有溫腎益氣同滋潤養顏嘅功效,飲完都即刻覺得自己靚咗。黑白松露嘅餃子皮薄餡靚,帶有勁濃郁嘅松露香味,松露控必食之選。〈大白菜豬肉煎餃(中)〉煎餃同樣出色,餡料漲卜卜又夠美味,外皮煎得乾身脆口不油膩,正!!〈元貝豬肉煎餃〉元貝餡料的煎餃更多帶一分海鮮的鹹鮮味,食到舐舐脷。〈重慶鮮肉雲呑(中)〉帶點麻麻辣辣的,好惹味!!餡料仲加埋有木耳絲,口感層次豐富,好食好食。〈四川涼麵〉〈獅子老公〉淨係食餃子唔夠飽,所以叫左個清爽Q
雖然價錢唔貴,但店內嘅裝修同衛生絕對唔馬虎。
〈龍鳳松茸雙灼餃跟狀元九鼎湯〉
〈狀元九鼎湯〉
〈大白菜豬肉煎餃(中)〉
〈元貝豬肉煎餃〉
元貝餡料的煎餃更多帶一分海鮮的鹹鮮味,食到舐舐脷。
〈重慶鮮肉雲呑(中)〉
〈四川涼麵〉
〈獅子老公〉淨係食餃子唔夠飽,所以叫左個清爽Q彈既涼麵,加埋麻醬一齊食,爽!!
〈山楂雪梨水〉
最近天氣開始入秋,喉嚨乾乾地。所以就點埋佢哋自家製嘅〈山楂雪梨水〉,潤得嚟又酸酸甜甜咁,飲完覺得好舒服。
店家好有心,鋪頭通常有嘅都係普通調味料,但係呢間就有埋特色嘅菜蒲辣椒醬同四川辣椒醬,各位重口味嘅朋友有福了
總結:價錢抵又有質素,而且各位姐姐嘅服務態度都非常好,絕對值得再次光顧。