2018-08-10 707 views
今日同細妹帶老爸出尖沙咀慢步。尖沙咀對老爸來講有很多回憶,退休前佢係呢區都打滾左幾廿年,而家已經有很大改變,不過,佢都行得津津樂道。尖沙咀食店很多,隨便走入一條街也可以找到食店,但要岩我老爸既就有點難度。不過,都俾我地揾到……聚點看似茶記,但踏入店內,卻有種中國風,那特式吊燈和木紋裝潢,感覺很親切。聚香雞$88(例牌)隻雞食唔到雪藏味,雞肉鮮嫩,雞胸部分也不覺鞋口。雞皮下沒有多餘的肥膏,可以安心食唔怕肥。連我老爸都甚為欣賞,吃了很多件。一定要試佢提供既三款醬料。分別有秘製口水醬、沙薑醬和薑蓉。最正就係秘製口水醬,辣度唔講得笑,醮少少已經很刺激,我仲拿左黎伴飯添番茄蛋花湯$68一大窩,平均我地3人每人飲左三大碗。飲落完全唔似罐頭湯,仲有大量新鮮番茄。簡簡單單既番茄蛋花湯,酸酸甜甜,開胃又醒神,我地飲得超回味。滑蛋炒蝦仁$98份量又係超多,吃不完,要打包。蛋很滑溜,鬆軟綿蜜;蝦仁新鮮彈牙,簡單餸菜更顯廚師既功夫西蘭花炒帶$98老爸食唔到啲西蘭花,菜莖對佢黎講太粗太硬。但對我同細妹來講就剛剛好而且西蘭花好難洗,唔使自己洗,我一定話好食既帶子大大粒,量又多,新鮮冇雪藏味。清炒時菜$68同老爸
……聚點

聚香雞$88(例牌)

番茄蛋花湯$68

滑蛋炒蝦仁$98
份量又係超多,吃不完,要打包。
蛋很滑溜,鬆軟綿蜜;蝦仁新鮮彈牙,簡單餸菜更顯廚師既功夫

西蘭花炒帶$98
而且西蘭花好難洗,唔使自己洗,我一定話好食既

帶子大大粒,量又多,新鮮冇雪藏味。

清炒時菜$68
同老爸食飯,多菜少肉係原則,所以再叫多個清炒時菜。顏色碧綠,一睇就知鮮嫩爽脆。

呢餐大家都很滿意,食左四百多元,仲可以打包返屋企
Type of Meal
Dinner