2024-09-14 251 views
朋友收到風太子新開左間泰國餐廳,食泰北菜,食過的都讚不絕口。所以今晚就約埋我去試試。地點好方便搭港鐵太子站D出口之後行幾分鐘就到。 餐廳內裝修簡潔,有「大象」嘅掛布做裝飾,坐位不多但坐得幾舒服?餐廳主打: 原著泰北金醬麵、正宗泰北清湯和冬蔭乾撈麵。 我哋用QR code落單點左兩個主食和幾個小食,等左十幾分鐘左右食物就陸續送到。 1 泰式清湯-牛,揀左金邊粉,溏心蛋+$6這個可以免費轉冬蔭功湯,但自我掙扎之後最終都係要清湯(因為睇推介湯底係用大量豬骨,雞架和新鮮蔬菜,每日熬製6-8小時)好吸引🤩,到左我哋即刻試吓頭啖湯,果然清甜又帶牛嘅濃香,牛肚夠淋,炸豬皮脆卜卜,羅白索埋湯汁就更清甜可口,果然冇揀錯👍 2 烤豬頸肉冬蔭乾撈麵豬頸肉烤得香脆,麵是全蛋粗麵,煙靭彈牙,再加上冬蔭汁料撈埋一齊,酸酸辣辣非常醒胃👍 3秘制酸辣鳳爪沙律鳳爪冇骨,清爽彈牙,配合秘制醬汁,酸酸辣辣,就算不太吃辣的也可以接受,夾埋洋蔥一齊食,清爽開胃,最啱炎熱冇胃口時食👍 4 泰式椒麻手撕雞雞肉好嫩滑,撈埋豆芽、青瓜絲🥒、芫茜🌿、炸蒜一齊食清清涼涼,微微辣好惹味👍 5 魚餅拼蝦餅6件即叫即炸,魚餅蝦

1 泰式清湯-牛,揀左金邊粉,溏心蛋+$6

秘制酸辣鳳爪沙律

4 泰式椒麻手撕雞
泰式椒麻手撕雞

5 魚餅拼蝦餅6件
即叫即炸,魚餅蝦餅兩款都炸得剛剛好,煙靭有咬口,蝦餅雖比過往食開的較為薄身,但口感更加香脆,蝦味夠濃。
魚餅拼蝦餅

6 泰式烤豬五花肉
有意外驚喜,估唔到泰式烤五花肉會如此香口惹味,五花肉咬落爽口不肥膩,連不愛食肥肉的都不會放過😂
泰式烤豬五花肉

7 飲品