2015-12-06 1756 views
近期見d朋友不停係面書post呢間d相,巳經想食好耐,終於約齊4隻腳去食.我中午12點到,可能太早,我地四個人包場,店員安排左卡位比我地,6個人坐都不會太迫.我地食到1點到,全場都係少於10枱.老北京烤鴨要預訂,因有個朋友遲到,店員見我地成半個鐘都未叫上鴨,就提議我地先食,因我地訂枱12點,他們準時為我地預備,店員話再等的話,隻鴨d皮會無咁脆,影响食物質素.我地都好乖聽話食住等 我原本未肚餓,但食咗一啖後就唔想停口.鴨皮好脆,又有少少肥,不是油嗰種.但嫌青瓜等配菜少點.朋友點了這酌飲品,忘了叫乜名,佢地話比水濃,有淡淡檸檬味,近乎無味.漁牧混豬有三個醬汁,有綠茶,蜜糖芥未,乳豬醬,綠茶和蜜糖芥未幾清新,陪乳豬食又幾夾.乳豬下有糯米飯,d飯軟硬適中,不似傳統糯米飯頂住個胃.海鱸魚:我就喜歡辣,但我的朋友唔食辣,所以就點左酸辣味.朋友食都話d辣可接受,而且這汁好開胃.這個酸辣味平衡得好好,不會彑搶味道.我地另外再加左腐竹,雪耳和大白菜.因有火係下面馨住食,所以不會因為涼左條魚變"醒",而且不會越煮越老,這個值得一試.最後來個甜品,紫薯驢打滾,味道不錯,不太甜.

老北京烤鴨
漁牧混豬
最後來個甜品,紫薯驢打滾,味道不錯,不太甜.
紫薯驢打滾
2015-12-05
$250 (Lunch)
老北京烤鴨
漁牧混豬