2020-01-04
揀得啱車仔麵 #上環之前有一排好迷車仔麵,基本上將香港出名嗰幾間都試曬,事隔一排再重拾返呢一個喜好!今次食嘅呢一間車仔麵環境舒適,服務態度好,雖然選擇唔算最多,但係每一樣味道都唔錯!車仔麵嘅第一個步驟就梗係揀麵底,分別有米線、米粉、油麵、粗麵、幼麵、出前一丁,加$12可以多麵,亦可以揀少麵。佢都係冇得揀河粉呢一點有少少失色。至於湯底方面亦有清湯、咖喱汁、滷水汁、沙嗲汁、麻辣汁同埋205辣醬,205辣醬係鋪頭特製嘅辣醬,可以揀小辣中辣同大辣,店舖都有事先講到明呢一個辣醬真係好辣,當日揀咗小辣,加好少就已經辣到飛起,但的確好香。配菜方面,三餸麵配熱飲係$55,另外每加多一樣餸就$12。雖然佢啲配料嘅選擇唔算多,例如冇平時成日見到嘅牛筋、魷魚、豬頸肉等等,但係我哋當日所揀嘅餸菜全部都好好味。今次我哋分別揀咗:醬燒豬軟骨、入味豬大腸、瑞汁滑雞翼、豬紅烏冬配滷水汁 $55+12黑松露雞肉水餃、芝士腸、極品牛腩條、發達金錢肚、香甜蘿蔔清湯米粉配205辣醬 $55+24唔係講笑佢啲肉類真係好好食!特別要讚佢嘅豬軟骨,入味得來夠曬淋,啲骨係真係好勁骨膠原漿住個口嘅嗰種感覺!仲有,牛腩條大件得來感覺脂肪
今次我哋分別揀咗:
唔係講笑佢啲肉類真係好好食!特別要讚佢嘅豬軟骨,入味得來夠曬淋,啲骨係真係好勁骨膠原漿住個口嘅嗰種感覺!仲有,牛腩條大件得來感覺脂肪唔多,但依然非常入味同淋!至於黑松露雞肉水餃亦都好香黑松露,入面仲有啲香菇,口感豐富。至於其他嘅餸亦都不俗!
另外湯底亦都好好,我覺得睇間車仔麵好唔好食真係要試佢嘅清湯,呢一間真心連清湯都好濃郁,配上205辣醬就更加惹味!滷水汁就鹹鹹甜甜啲,同樣不俗!
另外我哋仲買多咗一份千杯不醉雞翼 $22/3,其實即係一份醉雞翼,雞肉好滑溜,酒嘅濃度恰到好處。
味道:4.3/5
性價比:4/5