2024-06-29
📍北角 盤浦有時天氣太熱,都唔想食啲熱辣辣同好燥熱嘅東西。諗嚟諗去諗緊可以食咩,諗起韓國菜有冷麵,於是就去咗北角嘅呢一間韓國菜食一個清涼嘅晚餐。佢嘅裝修好新,而且好有韓國餐廳傳統嘅感覺。除咗傳統韓國料理嘅菜式之外,餐廳仲提供咗烤肉,不過就要叫至少兩碟烤肉先可以。٩(˃̶͈̀௰˂̶͈́)و冷麵 $108佢嘅冷麵面質好煙靭,而且冷麵嘅湯底酸酸甜甜咁非常開胃,啱晒夏天好熱嘅天氣涼一涼。店員仲要好貼心咁樣建議我哋可以用鉸剪剪短少少啲面,食起嚟就比較方便。炒粉絲 $128炒粉絲嘅料非常豐富,有好多牛肉之餘仲有好多雜菜,粉絲嘅質地係傳統韓式粉絲,比較粗身同埋煙靭。人蔘雞湯 $168人蔘雞湯係一個套餐,配埋白飯,但係因為我哋已經叫咗兩個主菜,只係想飲一飲湯,所以就叫店員唔使上飯,而去。嗰人蔘雞湯都有成大隻雞,仲要有濃烈嘅人蔘味,都好吸引下。甜米露 $20提子汁 $20
٩(˃̶͈̀௰˂̶͈́)و
冷麵 $108