2024-03-11
同朋友🧒🏻一齊嚟咗呢間喺灣仔嘅壽司🍣刺身專門店食飯🤣$42「長芋山葵漬」:首先,我好鍾意食日本🇯🇵漬物🤣;長芋 ナガイモ 係好健康嘅食物,呢間餐廳將長芋用山葵自家漬,爽滑得嚟又非常美味😋$98「山葵柚子漬水母刺身」、$72「三文魚腩刺身」、$228「真鯛薄造 (15片)」、$198「北海道海膽」:呢幾樣刺身全部放喺一個大盤裏邊,咁樣睇落非常豐富兼賣相靚靚🤩「真鯛」好新鮮、味鮮甜,沾酸汁食開胃美味😋「水母刺身」好爽脆,加埋少少鹹少少辣少少刺鼻嘅「山葵柚子」一齊漬,食落又係美味兼開胃🤩「北海道海膽」味道濃郁又creamy,餐廳仲準備咗小飯團同埋小片紫菜可以包住一齊食👍「三文魚腩」厚切,肉質鮮甜😋$228「本鮪三昧丼」:有 まぐろ、中トロ、吞拿魚蓉,全部都好鮮味,米飯又已經加咗醬油,撈勻晒嚟食,係享受😋$55「Ochawari - 茶割 金賓波本威士忌茶割」:有非常 iconic 嘅 Jim Beam Bourbon 香味😋
「真鯛」好新鮮、味鮮甜,沾酸汁食開胃美味😋
「三文魚腩」厚切,肉質鮮甜😋