2024-05-17
2000 views
雖然去過中東公幹,但係對中東菜一啲都唔熟悉,不過知道地中海嘅北岸係南歐、東岸係中近東地區(The Near and Middle East)、南岸係北非,從未去過地中海嘅東岸,所以完全唔熟悉 黎巴嫩🇱🇧以色列🇮🇱埃及🇪🇬敘利亞🇸🇾約旦🇯🇴塞浦路斯🇨🇾等等國家嘅中東菜😅知道呢度有間 地中海菜/中東菜 餐廳,咁就同朋友一齊嚟呢度食晚餐🤣朋友叫咗 Mango Tango :材料有Fresh Passionfruit & Mango 😁;我都黐咗朋友一啖嚟飲 🤣,呢杯係 Smoothie,厚滑清新好飲😋我叫咗 Passionfruit Yakult:材料包括 Fresh Passionfruit, Yakult, Lemon Juice, Soda 😁;呢杯係 Mocktail,夠甜夠清新 😋Shrimp Fatteh:裏邊有大蝦、松子、烤芝麻、扁麵包、乳酪醬 😁;大蝦🍤新鮮爽滑😋,扁麵包 khubz 上邊鋪滿芝麻脆脆哋😋,配埋加咗松子同埋烤芝麻好 creamy 嘅乳酪醬,做法新穎(對我呢個唔識中東菜嘅人嚟講)又好味😋Fattoush 黎巴嫩蔬菜沙律🥗:Fattoush 係一種Levant (
Fattoush 黎巴嫩蔬菜沙律🥗:Fattoush 係一種Levant (泛指 東地中海地區/地中海東岸)嘅蔬菜沙律🥗,由烤或油炸嘅 khubz 同埋其他沙律菜(如蘿蔔/番茄)混合製成,Fattoush 喺 Levant 地區非常受歡迎🤣;呢間餐廳就將所有材料推到我哋張枱旁邊,然後 店員妹妹 即場炮製/撈勻,店員妹妹一路做一路細細聲講食材嘅名稱,非常專業👍;全部材料都新鮮,材料包括有 生菜、紅石榴、蕃茄、車厘茄、番茜、櫻桃蘿蔔、薄荷葉 等,仲有比較特別嘅 Sumac Pomegranate 醬汁,酸酸哋,清新又開胃,整體好美味😋🤣
Maison Du Mezze Ultimate Mix Grill:大大一盤兼賣相靚靚🤩;裏邊有 Arayes、烤雞肉卷、烤羊肉卷、烤雞肉串、烤羊肉串😋;Arayes 係黎巴嫩🇱🇧 Pita Bread 裏邊夾咗啲羊肉碎,Pita Bread 薄薄哋脆脆哋,夾住一層薄薄嘅羊肉碎,熱辣辣出奇地美味😋;烤雞肉卷 同埋 烤羊肉卷 都係用打碎咗嘅肉,烤雞肉卷裏邊加咗芫荽🌿同大蒜🧄,烤羊肉卷裏邊加咗 洋蔥🧅同芫荽🌿,兩樣都好味👍;另外 烤雞肉串 同 烤羊肉串 就用乳酪同香草醃過,一樣好惹味🤣
非常美味嘅一餐🤣🤩