2023-11-06
同朋友👱🏻♀️一齊喺中環,佢👱🏻♀️問有冇特別啲嘅菜式可以試吓,咁我即刻諗一諗,大約用咗3秒時間,就決定帶朋友嚟呢間阿根廷🇦🇷餐廳食飯🤣去過阿根廷🇦🇷,不過對阿根廷菜🇦🇷一啲都唔熟悉,亦唔識得分係唔係正宗阿根廷菜🇦🇷,但係絕對識得分好唔好食🤣,亦都知道 阿根廷菜🇦🇷受多國菜式/文化 嘅影響,包括阿根廷🇦🇷土著人民(Indigenous People in Argentina)、16世紀 西班牙人喺殖民時期 Spanish Colonization 帶嚟嘅地中海飲食文化、後來喺 19/20 世紀 意大利🇮🇹 同 西班牙🇪🇸 大量移民帶到阿根廷🇦🇷嘅影響 🤩;阿根廷人🇦🇷鍾意食牛肉,消耗量巨大😋,不過某啲地區好似南部嘅Patagonia 就食羊多過食牛😋,所以煮羊煮牛都好有功力🤩呢度有多款午餐可以自由組合,Lunch Set 係 Aperitivo + Main + Sides + Soft Drink,咁我哋一人揀咗一Set 😋Aperitivo:Steak Tartare:「生牛肉他他」係法國菜,真正出處已經無從考究,不過據說係喺19世紀 由巴黎一啲餐廳 開始提供 安全而流行起嚟,依家
Aperitivo:Steak Tartare:「生牛肉他他」係法國菜,真正出處已經無從考究,不過據說係喺19世紀 由巴黎一啲餐廳 開始提供 安全而流行起嚟,依家全世界不同地方有不同版本🤩;呢度嘅 Steak Tartare 幾好牛肉味🤣
Aperitivo:「藜麥沙律 Quinoa Salad」:材料包括「Pomegranate, Avocado, Cucumber & Cherry Tomato with Citrus Sauce」,藜麥加埋牛油果、青瓜、紅石榴、車厘茄,簡單幾好食😋
$298 Fillet 🥩 200g (再講加 $98):要咗 medium,切開裏邊係鮮紅色😋,肉質偏瘦,不過幾軟熟,有牛味😋
Main : Catch of Day, Daily Fresh Fish with Rustic Ratatouille & Crispy Basil Leaves:「烤比目魚配普羅旺斯雜燴」:比目魚鮮嫩好味,配埋「普羅旺斯雜燴」,增添味道層次😋
Sides: Field Green Salad:「田園沙律🥗」:沙律菜新鮮又爽脆,加埋酸酸哋嘅沙律汁,開胃😋
汽水揀咗 2 杯 Soda Water 💦