2010-04-23
食深井燒鵝通常去裕記, 但發覺佢地的水準正在下降, 而且服務不佳, 所以試下轉場到幾步之隔的能記, 其實能記都開左幾十年架啦, 應該都唔差吧!!??先叫了半隻燒鵝($168), 雖然唔係新鮮出爐, 但都仲係暖的, 咬落去鵝皮微脆, 肉質有彈性而且鵝味幾濃, 都幾有咬口, 亦唔算肥, 水準不錯另叫了豉油王吊桶,($65) 呢度用左比平時大些少的吊桶, 所以要將吊桶同鬚剪開, 方便食用, 因為吊桶新鮮, 用豉油輕炒已經可以, 醬汁掛得不錯, 味濃又不過咸, 另外千祈唔好錯過做配菜的爽口銀芽又叫了沙嗲肥牛粉絲煲, 足料, 但粉絲偏腍, 而且沙嗲味嚴重缺乏, 失敗之作而黃金煎藕餅則望落去幾吸引, 但其實係炸的, 而且食落去藕味好淡, 厚粉, 感覺唔似藕餅仲有一個潮式炸豆腐, 豆腐已切到一粒粒正方型的, 炸得過火了, 皮比較硬, 配無咩味的蔥油, 太油膩了, 我完全唔識欣賞, 難道潮式炸豆腐真係咁樣??有無食友可以指點下燒鵝同豉油王吊桶水準之作, 但係其他野又麻麻地, 不過食得多隔離果間, 試下呢間都可以呀!!