2008-05-29 9 views
今日同個同事去咗愉景新城既KFC食lunch, 雖然呢間分店既水準好唔穩定,但係一來諗唔到去邊度開餐,二來都想試下新出既雞扒飯,所以都冒險試下啦。可惜今日都係令人失望而回。我哋買咗兩個餐包括一個雞扒飯、兩件家鄉雞、一份細薯格、一杯氣水同一杯柚子蜜。今次未開餐先激憤,我哋明明話堂食,個收銀機都入咗 “diet in”,但係個店員畀咗份外賣我。雖然話食物一樣,但係外賣既柚子蜜比堂食既小一半,好彩我係個有修養既人,見個店員又笑曬口咁 say sorry,ok ! 今次我唔同你計!由於佢用咗外賣盒,所以我哋坐底打開個盒先見到啲食物係咩樣。Oh no! 啲家鄉雞黑盟盟,好似翻炸過咁樣,我個同事即時走去換 (亦由於佢太心急,我無時間拍底罪證),但係換返唻既依然係黑黑哋,叫做好過之前嗰兩件咁囉!雖然食落件雞都ok,但係我哋都唔敢食皮,實在係無理由咁黑既!咁我到底想講咩呢?!我之前係呢間KFC,食過一件凍到好似做好咗之後,放咗兩個鐘咁樣既家鄉雞;又有一次食過乾到唔係炸過頭,就係翻炸過既家鄉雞;今次就遇到件黑盟盟,好似用千年油唻炸既家鄉雞。雖然唔係話次次都係咁,但係三次裡面會有一次係咁,你都唔想再幫襯啦

咁我到底想講咩呢?!我之前係呢間KFC,食過一件凍到好似做好咗之後,放咗兩個鐘咁樣既家鄉雞;又有一次食過乾到唔係炸過頭,就係翻炸過既家鄉雞;今次就遇到件黑盟盟,好似用千年油唻炸既家鄉雞。雖然唔係話次次都係咁,但係三次裡面會有一次係咁,你都唔想再幫襯啦!

其實,我同同事都明白,呢邊係工廠區,假設大部份人既收入唔高,無幾多個願意花$30食一個唔飽肚既lunch,所以呢間分店平日人流唔多 (有時lunch time都坐唔滿,要到假期先會多啲生意),作為店主係要想辦法節流。但係我哋都真金白銀唻幫襯,你又做到咁差,真係好趕客。花多十元八塊就可以係餐廳舒舒服服咁食一個套餐,我仲點解要食啲咁難食既野!?你再唔堅持食物既味道,真係會一個客仔都無架!

另一樣野就係,我發覺KFC既政策,係將啲無咁靚或者細細件既雞件賣畀外賣客,我試過幾次係唔同既KFC分店買外賣都係收到”次貨”,今次係又一例證。

P.S. ︰個新出既雞扒飯如我所料,無驚喜,脆皮同雞肉比例一比一,未食過就一試無妨。
$30 (Lunch)