2013-04-12 5276 views
我平時唔多鐘意食啲酸尾尾嘅口立濕,響街邊見到檸檬乾話梅呢啲都會彈開幾尺久咳咗好耐,咁啱睇到新聞介紹中環永吉街嘅檸檬王,話D甘草檸檬有止咳化痰嘅功效,半信半疑走咗望吓,見到有張紙寫住啲檸檬賣哂?一問之下,原來仲有少少貨仔收起咗,老闆話因為貨源果邊檸檬失收,整唔到新貨住,如果唔貼紙會即刻俾人掃哂,嚟緊就會正常供應番怕酸嘅我為咗止咳買包試一細啖,咦?只係有少少微酸,好甘甜好醒胃啵!完全顛倒我對檸檬乾嘅印象!裡面仲有包甘草粉,張紙寫話可以止咳袪痰、清熱解毒加咗啲落去,喔!別有一番風味,令人忍唔住一口接住一口食!咁就冇咗半包啦哈哈!老闆好NICE好友善,大家去開果頭都幫襯吓呢啲咁有人情味嘅老字號啦,冇介紹錯!

裡面仲有包甘草粉,張紙寫話可以止咳袪痰、清熱解毒

2013-04-01
TakeAway
$30 (Other)
  • 甘草檸檬