2020-08-04
這家麵店每天早上10點便開門營業,早餐吃雲吞麵配油菜或凍飲(不用加$2蚊),可謂清新之選。否則,天天吃茶記的沙爹牛麵或餐腸腿醃製嘢(我已戒多年)真的唔多掂。外食族都可以有較健康的挑選(近月連糖都盡量戒,精糖即砂糖 Refined Sugars或任何化學嘢加工嘅Sweeteners ,真係會吃壞人不可不防)。離咗題㖭!梳Li!🌽在下每次必選淨雲吞配通菜,兩樣都要求加腩汁。這是我的其中一款低碳飲食(Low Carb Diet,即低量碳水化合物為主食)。🍌雲吞多蝦大大粒,無話使用肥豬肉粒裝假狗扮蟹嘅烹調偽術(至鬼憎👿),新鮮彈牙,腩汁湯我都飲埋。另外,辣醬都有兩款,最合嗜辣嘅食客,都頗辣。🌶通菜嫰綠爽脆無渣,加腩汁(汁都飲埋一滴不漏)最有食味,強過腐乳/蠔油。🥬埋單$32蚊Low Carb餐有菜有海鮮,好食抵食剛剛好的滿足感有食力。最重要一點係吃完沒有一點口渴,證明無MSG,真係一流!🍉我的常餐可以持續發展,食極唔厭。🥗
我的常餐可以持續發展,食極唔厭。🥗