2018-11-21
食西餐最重要係材料同氣氛,我覺得今日呢間餐廳都算做到。一出lift,一上到黎,以為再要行入去,但原來餐廳係我一出lift已經正式踏入左,有點新奇奇妙。餐廳算好新,裝修新淨整潔淡雅,感覺舒服,令人覺得可以好放鬆。點左幾款食物後,知道餐廳晚上會連餐湯及小餐包,轉頭就上了。今日餐湯係南瓜湯,飲落帶南瓜本身微甜,易入口。仲幾creamy。本身有點怕南瓜個種甜味,而外出用膳好多既南瓜湯仲係整到其甜味好誇張又假,令到整體更加「打冷震」。但呢到就無問題,吾錯。另一讚地方係,小餐包有兩款、包身脆、有點心思。仲有好多西餐應有的橄欖油和黑醋也不具備。但呢到眼見每檯都有具備客人食用,仲要用d好特別既容器裝住,美感一流。其中一款小餐包仲有瓜子仁咁,是另一健康之選,適合吾同人的需要。睇左餐廳好多客人都推薦食炸魚薯條,我自己本身都好中意食,所以必叫!黎到之後覺得擺盤好靚,好吸收。不過平時個人喜好d炸魚係好係吉列or天婦買咁用麵包糠炸既樣子多點,因為先好係係炸同有炸的感覺xD不過即使吾係都吾係最緊要既,最緊要食物味道有質素,好似呢客炸魚薯條咁,質素就不俗。先講配料,佢有兩款醬料,千島醬for炸魚,茄醬就for薯條。
睇左餐廳好多客人都推薦食炸魚薯條,我自己本身都好中意食,所以必叫!黎到之後覺得擺盤好靚,好吸收。不過平時個人喜好d炸魚係好係吉列or天婦買咁用麵包糠炸既樣子多點,因為先好係係炸同有炸的感覺xD不過即使吾係都吾係最緊要既,最緊要食物味道有質素,好似呢客炸魚薯條咁,質素就不俗。先講配料,佢有兩款醬料,千島醬for炸魚,茄醬就for薯條。咁炸魚食落味道適中,感覺新鮮,食到鮮魚肉味道,吾係急凍雪藏一件件用機dup出黎貨色,否則毫無樂趣可言。亦吾會有麵包糠炸既難道,其壞處就係好易會炸乾,太過乾身。呢種炸醬炸物可以好容易避開這個問題。
而薯條就重脆香口,份量可以,不過味道略淡帶點甜,個人喜歡食咸味,所以加左檯面的幼鹽上去,超正,仲好似可以玩下個人調味,檯面有幼鹽方便,加左幼鹽之後,味道更平衡,岩岩好!!更好味!
之後再黎雙層牛肉芝士漢堡。成個一齊食,味道好rich好豐富,牛肉juice新鮮又好夠厚。仲有埋薯條做配搭,好豐富。
而飯方便,一睇到餐牌就一見鍾情左呢個飯!——西班牙辣肉腸八爪魚意大利飯。吾知點解一睇就覺得所有野好match,就情有獨鍾左佢。辣肉腸本來就係自己favour,個飯入面都幾多,都辣。但係味道就略淡,吾係平時咁通常偏咸,但反而如果炒飯就會岩用,可以提味。而八爪魚另一激讚位,係因為十居其九都會整到好韌,變相食膠,根本食吾到,仲怕怕。但呢到一入口,係好鬆軟,即刻使人食指大動。剛剛熟的口感證明火候之重,可能仲運用上慢煮先有呢個口感,使人容易食,化解左八爪魚呢個食材本身的限制,好!令人真想不斷吃!!而墊底的火箭菜亦是出色位,有點油同鹽提味,已經帶出鮮味了好出色。
最後食埋精選甜品,今日係Tiramisù。份量一人份就剛好,吾會太多太滯而浪費,如果係就要一人叫一個了。
整體而言,餐廳的包裝設計環境意念是很值得讚許的,食物水準亦見心思及優點。同埋上菜食物的擺盤亦優美非常,尤其意大利飯的擺盤,是我非常喜歡的!因為佢好似一個甜品咁上菜,用上黑色大理石作盤,我特別中意可能因為好似冷凍盤咁,即時冷卻d甜品同雪糕咁xDD加上其他不同配料醬汁作裝飾,猶如一個藝術品一樣,未食早已令人心擴神怡了,見其精心設計。
但可以改善的是,價錢和份量的性價比,這個份量對比起價錢而言是略高,食西餐食環境包裝之餘,食野的快感也是希望肚子都可滿滿的離開,充滿滿足感覺,一整套也是為了食物的意義。內在而滿足。所以如果呢樣都有埋,就無敵!