2004-12-24 14 views
我呢行好得意,到年尾假日氣氛就好濃厚,同行的唯一一個工作就係周圍咁去搵人聯誼,所以一日都要走好幾場至得掂。尋日下晝client做東,請了來這裡吃。幾年無來,Verandah 依然高貴,大露檯view雖然唔算太好景,但半島始終是半島,坐在裡面感覺係grand好多,雖然我們是公務在身,但坐在這裡人也閒逸了一點,談話也輕鬆一些。。呢度下晝有三道菜的套餐,商務應酬大家都唔會搞咁多花臣,就人叫咩我叫咩。頭盤三揀一,我見有個刃草蝦仁火腿蜜瓜芒果沙律﹝個名好長!﹞好似幾好,但大隊係去食自助沙律吧,所以唯有照跟。沙律吧都算幾多野食,幾款涷切肉、沙律菜如火箭菜、羅馬生菜、苦白菜及沙律汁,好新鮮,味道不差,加上又不便出去咁多次,所以相比之下,我還是覺得無叫的那個刃草蝦......芒果沙律好一點;主菜四揀一,魚牛雞同齋,四個人中竟然有兩位食齋,我就要了蘑菇白汁燴牛仔胸配寬條麵,我的女同事就要了牛油煎魽魚。我的牛仔胸配fettuccine賣相非常精美,正是唔打得都睇得。牛仔胭肉質還算不錯,蘑菇汁濃滑,亦好有香味,fetuccine好有咬口,配合磨菇汁都不錯;同事佢個牛油煎魽魚都好香,唔錯,我眼見又係唔打得都睇
主菜四揀一,魚牛雞同齋,四個人中竟然有兩位食齋,我就要了蘑菇白汁燴牛仔胸配寬條麵,我的女同事就要了牛油煎魽魚。我的牛仔胸配fettuccine賣相非常精美,正是唔打得都睇得。牛仔胭肉質還算不錯,蘑菇汁濃滑,亦好有香味,fetuccine好有咬口,配合磨菇汁都不錯;同事佢個牛油煎魽魚都好香,唔錯,我眼見又係唔打得都睇得的,切得好得靚;
甜品是自助形式,有兩盤生果,分別是士多啤梨及藍莓,有一個蘋果批,一個慕絲蛋糕,一盤mini-cake,坦白講,以半島的盛名來說,陣容是弱了一點點,加上呢幾日都滯滯地,所以吃了些士多啤梨及藍莓就算,都算好新鮮,我同事仲出多一次專士多啤梨添;
最後例牌是杯咖啡或茶,同半島的Petits fours結尾,可惜呢排吃得太多呢類的食品,公司案頭少說也有一大堆,所以都係吃塊曲奇算了。
不用埋單,但都知價,應該係一千找幾蚊。地方典雅,食物唔錯,招呼亦有水準,都值番呢個價錢的。