呢間餐廳喺上年~10月就聽過朋友介紹,因為當時有個大閘蟹放題餐,朋友話好抵食,搞到我一直都想試。而我忍唔到大閘蟹時間,最近終於帶爸爸黎食,我發現朋友講嘢唔啱,佢唔係多嘢食,而係超級爆多嘢食,任君選擇!😳🤣😍 講真放題店有好多,要點樣先突圍而出,除咗食物質素、服務、價錢、多食物揀對我嚟講都好緊要🙈 佢就真係都幾合我心意,食物都好食的!🤩服務都唔錯,上菜同埋收碟嘅速度都好快,坐得亦都舒服,兩個人都有四人位既枱size擺食物😍首先,我一個小窮L揀咗佢最平嘅A餐($288+1),但係其實已經有77樣嘢我可以選擇(包括:刺身、壽司、串燒、煮物、天婦羅、一品料理等等),仲未計自助吧枱嘅甜品、前菜、熱食,清酒梅酒任飲,係咪大癲?😂😂*前菜*只要你係揀咗放題,出邊自助吧枱嘅嘢就可以任飲任食,超豐富!爸爸盛讚魚皮,話整得好爽脆,粗略估計,佢嘅前菜有超過20種🫣 仲要味道都唔錯㗎!*刺身*我哋叫咗挪威三文魚、劍魚腩、甜蝦、帶子刺身、赤貝、阿根廷赤蝦、松葉蟹棒、希靈魚、油甘魚、北寄貝、泰式生蝦,仲有一兩款冇試到。魚生都算新鮮甜美,亦都唔係細件😍御‧泰之味冷鮑魚泰式汁濃味嘢,但幾惹味,鮑魚都易咬😙*壽司、火炙

首先,我一個小窮L揀咗佢最平嘅A餐($288+1),但係其實已經有77樣嘢我可以選擇(包括:刺身壽司、串燒、煮物、天婦羅、一品料理等等),仲未計自助吧枱嘅甜品、前菜、熱食,清酒梅酒任飲,係咪大癲?😂😂

*前菜*

*刺身*

御‧泰之味冷鮑魚
泰式汁濃味嘢,但幾惹味,鮑魚都易咬😙
*壽司、火炙壽司、創作壽司、軍艦、卷物*
龍蝦三色塔
一次過食到3樣野,match得幾好🌝

海膽魷魚軍艦
滿滿海膽及魷魚👏🏻👏🏻

龍蝦膏赤蝦壽司
蝦膏味出,赤蝦都大條☺️

花之戀
唔記得有冇沙律醬,但感覺冇咁肥☺️

芝士飛魚子車海老壽司
正常,幾鍾意呢個配搭😘

*串燒*
鹽燒雞軟骨
正常發揮有咬感,唔嚡😌

鹽燒海蝦
牛油炒栗米
甜😍粟米控可以一次叫兩份😆
*燒物*
蒜蓉燒生蠔
冇腥味,蒜蓉汁正常發揮🤓
鹽燒秋刀魚
一般但好大條,熱食應該會好啲
燒紐西蘭羊鞍
唔騷,厚肉,可以揸住嚟食,好似古代人咁😂
蒲燒鰻魚
冇乜刺,一啖咬晒幾爽😋好

*炸物*
吉列炸蠔
幾脆😝

*廚師推介*
御品鮑魚汁燴花膠
好大塊花膠😂 鮑魚汁都香
上湯菜心
放題有菜食幾好🫰如果俾多啲菜心我仲好😚

鐵板紐西蘭西冷牛扒(黑椒汁)
又係驚艷我,估唔到放題有牛扒叫🙊 上碟時都真係有熱,但唔會太熱,肉質唔會太老
*飲品*
紫貝天葵白桃梳打&藍糖荔枝梳打
除左有啤酒、茶、基本飲品外,佢地仲會即席沖幾款梳打😍梳打偏甜但幾靚🫣

*甜品*
超級多款蛋糕、甜品同雪糕!有款千層蛋糕咁,出面都賣緊廿幾三十蚊一件,呢到係飲食,大驚😳😳 仲有我至愛既雪糕,有Häagen-Dazs n Movenpick雪糕,雖然當天得兩款,但我鐘意食lotus餅味☺️有啲野咬下🫰

雖然食唔晒咁多款食物,但係都覺得好高質。佢地依家仲多左個online book位系統,唔洗打過去book 啦,好方便!有興趣可以自己試試😆佢地社交平台k都有link同埋菜單👍🏻 爸爸都表示可以encore,下次再請佢食貴啲既餐🫶

結論
🫰超多款!
🫰食物味道很不錯!
🫰店員態度都很友善👍🏻
都幾多人,記得book左先☺️

CP值:9.5/10

🎡餐廳資料
餐廳名稱:御滿屋日本料理
餐廳地址:荃灣眾安街55號大鴻輝(荃灣)中心10樓
營業時間:星期一至四及日 12:00-15:00 & 17:00-22:30 星期五、六、公眾假期前夕及公眾假期 12:00-15:00 & 17:00-23:00