2022-08-26 111 views
好有儀式感嘅一間鐵板燒😍師傅每個菜都用心製作,除咗用料上乘,調味都配得好好,就連擺盤都好有心思,食得開心睇得仲開心。我哋揀咗日本產和牛象拔蚌二人餐,$2680首先會上沙律同前菜,沙律加入秋葵同藜麥、酸酸甜甜嘅醬汁,好開胃。前菜會因季節而改變,當晚食嘅係酒煮鮑魚,酒味都幾重,好味。汁煮白鱈魚 師傅會特登分開塊魚皮,原本以為佢會丟咗佢,點知原來除咗食之外,仲可以用嚟擺盤㗎,好有心機好靚。我哋先食魚皮,好似炸魚皮咁勁香脆,魚肉則好滑口感好細膩,配上加入大量洋蔥嘅日本魚汁,甜甜哋,好味之餘仲冇咁油膩。日本象拔蚌--水松貝 好少食日本嘅象拔蚌,原來都咁好味。象拔蚌淨係加少少牛油,師傳整十零秒,加入少少檸檬汁,就食得啦。首先試原味先,蚌肉好新鮮好彈牙,口感好好。之後就可以試吓濃味少少嘅Wasabi醬,好惹味。我見同枱嘅其他客大部分都揀咗龍蝦餐,大家望住我哋嘅蚌好似好有興趣咁🤣季節料理--蒜蓉炒日本白花菇,呢個菜又係會跟季節轉嘅,嗰晚我哋就食到大大隻嘅日本花菇,菇整得好冧好入味,加入蒜蓉,增加香味。熊本県產A+和王牛呢個唔係普通和牛,係和王牛,極品中嘅極品🤣師傅燒嘅時候淨係加咗少少鹽同胡椒,我哋先試

我哋揀咗日本產和牛象拔蚌二人餐,$2680

汁煮白鱈魚

日本象拔蚌--水松貝

熊本県產A+和王牛

呢個唔係普通和牛,係和王牛,極品中嘅極品🤣師傅燒嘅時候淨係加咗少少鹽同胡椒,我哋先試咗一舊原味,果然係高級和牛,入口即溶,油脂十足,好香。之後就加少少wasabi,上面加蔥片,再加酸汁 ,可以平衡返個油膩感覺。仲有一種食法,就係加西式啲嘅車厘子汁,甜甜哋,好好味。最後食埋日本甜番薯同羽衣甘藍,正。

最後係炒飯,師傅炒得好香,一啲都唔油膩,而且唔會好重味,食完一碗都唔會覺得滯,如果可以嘅話,想嚟多碗🤣同時會上埋碗湯,蘑菇雞湯,湯又係煮得好鮮又一啲都唔油。

鐵板部分上完啦,最後有四款甜品選擇,分別有柚子雪芭、抹茶雪糕、豆腐雪糕同埋蜜瓜,我揀咗柚子雪芭,酸酸甜甜好好味,朋友就揀咗日本蜜瓜,當然係勁甜啦。

好滿足嘅一餐飯結束啦,不過我哋睇到隔離有幾枱食緊omakase好似都好吸引,下次會再嚟試埋🤩今次結束咗,下次再見🤣