2020-11-12 1048 views
想食越南菜,第一時間會諗起中環嘅明珠,好可惜明珠已經結業😢但依家有另一選擇,就係九龍城嘅越南麵包🤩為何好有家的感覺?因為越南麵包用嘅餐具好可愛,杯子同碗有花花、波點圖案,可見呢間餐廳連餐具都精心挑選,食物質素同樣不錯🤩◭ 香茅牛肉麵包 $95法包雖然未到熱辣辣,但依然好鬆脆,唔係好硬嘅法包入面材料好豐富,有牛肉、蘿蔔絲、青瓜等,配以特調醬汁,好好味😋◭ 越式鮮蝦豬肉湯檬(鮮茄蝦湯底)$89有時食出面嘅越式湯河好油膩,但呢款目測湯底無一層油,仲係好濃郁嘅鮮茄湯底檬粉好爽口,好怕食到好「淋」嘅粉麵鮮蝦同豬肉碎正常水準◭ 炸蝦餅 (3件)$62炸到金黃色嘅蝦餅好彈牙,沒有太多炸粉,真材實料👍🏻越南麵包係一間回頭指數極高嘅餐廳,餐牌選擇非常多,每次都可以試新嘢🤩

為何好有家的感覺?

◭ 香茅牛肉麵包 $95
法包雖然未到熱辣辣,但依然好鬆脆,唔係好硬嘅法包

◭ 越式鮮蝦豬肉湯檬(鮮茄蝦湯底)$89

檬粉好爽口,好怕食到好「淋」嘅粉麵
鮮蝦同豬肉碎正常水準

◭ 炸蝦餅 (3件)$62
炸到金黃色嘅蝦餅好彈牙,沒有太多炸粉,真材實料👍🏻