2024-11-18
我同朋友都中意食野揀左間位於中環既餐廳主打地中海菜裝潢雅緻,十分有情調。設有室內、外位置可以飽覽中環半山夜景🌃Chef's Tasting Menu HK$498 pp + 10% service chargesTO START36-Months lberico Jamon採用經橡果飼養的伊比利亞黑毛豬的前腿製成,醃製36個月。味道唔會好咸,肉質柔軟,帶微微果香。配搭香脆蕃茄多士,感覺清新。Southern Seas - Scallop Ceviche 帶子刺身新鮮肥美,以檸檬草油汁、香醋汁調製,加上牛油果mouses,味道酸甜,口感增添順滑感,好味!TO WARM UPPerfectly Pink-ish Gambas - Sweet Prawns以辣椒、大蒜調製既醬汁十分惹味,多士沾上醬汁食特別滋味。虎蝦肉質爽口彈牙,蒜味相當濃郁。Dos Dias Patatas Bravas呢款脆皮馬鈴薯千層酥我好中意!!外層金黃酥脆,內裏鬆軟,薯味相當濃郁!簡單調味已經好好食!THE MAIN EVENT QM Signature Suckling Pig呢款係招牌菜! 乳豬皮又薄又脆,肉質
揀左間位於中環既餐廳
主打地中海菜
裝潢雅緻,十分有情調。
設有室內、外位置可以飽覽中環半山夜景🌃
TO START
36-Months lberico Jamon
TO WARM UP
Dos Dias Patatas Bravas
THE MAIN EVENT
QM Signature Suckling Pig
呢款係招牌菜! 乳豬皮又薄又脆,肉質嫩滑,肉汁豐盈,食到肉本身既鮮味,簡單以黑椒調味已經好出色。沾上南瓜蓉,又別有一番風味。伴碟仲有烤薯仔同埋青椒,滿足。
THE GRAND EVENT
Signature Seafood Paella Barcelona
海班牙海鮮飯 (虎蝦,魷魚,青口,蜆) 海鮮飯顏色鮮豔,賣相超吸睛!虎蝦彈牙仲食到蝦膏、青口都好鮮甜。米飯煮得岩岩好,唔會太軟糯,整體層次感豐富,非常有西班牙既風味!
A SWEET FINALE
Crema Catalana
奶凍好軟滑,焦糖味濃郁。
Basque Burnt Cheesecake
巴斯克口感綿密柔軟,特別鍾意紅莓味雪葩,莓味濃郁,酸酸甜甜,十分解膩。