2021-01-14 135 views
係朗豪坊附近搵咗一間日式樓上餐廳,主要係因為見到佢有定食同半價嘅壽司🍣,幾抵食咁,所以就揀咗佢!我哋就叫咗個定食同散叫壽司。餐廳係2樓,一入去就覺得好有日本feel, 有唔少日式燈籠🏮同清酒擺設。燒花魚一夜干配御飯 (定食) ($78)定食另配有麵豉湯、是日小食同沙律🥗。麵豉湯有好多豆腐粒粒;是日小食係帶子裙邊,辣辣哋,幾惹味;沙津係沙津菜加醋,好開胃。到主菜燒花魚一夜干🐟,花魚好大條,而且燒得好香。花魚嘅魚骨容易起到,咁就可以啖啖肉咁食。魚肉肉質爽滑,雖然本身經過醃製,但仍然帶有鮮味😋。藍鮨拖羅壽司 ($32/件)拖羅油脂分布靚,呈粉紅色💕,而且無筋位,唔錯。拖羅充滿油脂嘅甘香,亦有入口即溶嘅感覺,如果再厚身啲,一定超級正!藍鮨赤身壽司 ($24/件)赤身鮮紅,同拖羅一樣無筋位,口感軟嫰。日本芝士蟹柳壽司 ($18/2件)芝士蟹柳經過火炙,變得更香。蟹柳係真蟹柳,唔係麵粉嗰隻。壽司表面更加上了沙津醬,令成舊壽司味道更豐富,大人細路都一定啱👶🏻👧🏻。叉燒拉麵 ($33)淨係叫壽司怕唔夠飽,所以就另外嗌份拉麵🤓。拉麵份量大概係平時一碗嘅三分二,都幾多。另外,仲有兩件叉燒,豬骨麵豉麵湯底都

燒花魚一夜干配御飯 (定食) ($78)
燒花魚一夜干配御飯 (定食)
麵豉湯、是日小食同沙律

藍鮨拖羅壽司 ($32/件)
壽司

藍鮨赤身壽司 ($24/件)
赤身鮮紅,同拖羅一樣無筋位,口感軟嫰。

日本芝士蟹柳壽司 ($18/2件)

叉燒拉麵 ($33)
淨係叫壽司怕唔夠飽,所以就另外嗌份拉麵🤓。拉麵份量大概係平時一碗嘅三分二,都幾多。另外,仲有兩件叉燒,豬骨麵豉麵湯底都幾濃郁,唔會過鹹。
叉燒拉麵

總結,餐廳環境幾靚,舒適。食物價錢合理,唯壽司飯略為冧咗啲。

2021-01-12
$150 (Lunch)