2014-01-07 7271 views
12月24日平安夜約左朋友來這裏食火鍋慶祝有朋友生日, 佢地之前已來過話好正, 我第一次嚟, 唔係好多人,環境都OK,雖雞係小店,原來除了火鍋還係私房菜的小店. 座住唔算迫,唔使坐圓橷,是疏化椅,幾好喎.仕應先俾一盤醬我們自己撈都好多選擇的,有麻醬,沙嗲,XO醬,葱,蒜蓉等等....經過一輪混醬後就落單啦, 先寫左火鍋湯底, 揀左蕃茄牛尾骨湯底拼沙嗲,跟住ORDER左一碟牛肩脊,肥牛,中蝦,手打三寶丸(牛丸,蝦丸,墨魚丸),淮山,粟米,墨魚滑,響鈴,水餃拼盤(韮菜餃,白菜餃),皇帝菜,西洋菜等等....未打邊爐,個蕃茄湯已經俾我地飲晒咁淨,好足料呀,有蕃茄,牛尾骨等. 好甜呀.牛肩脊好好味呀,唔肥又薄身,好快就食得,正. 肥牛都好好味,又大碟,唔係好肥的,又係薄身. 水餃都好大粒的呀,好香韮菜味道,用料都幾足呀,手打丸,蝦丸好好味,又爽又彈牙,淮山好粉呀,我好鍾意食淮山,吸晒D湯好正. 大蝦用冰凍住送嚟,好新鮮呀,好爽好大隻呀.我地有七個女仔,食到好飽,又坐係度傾左好耐計,附近有些客人食火鍋,有些食小菜,晏D都坐滿晒呀.呢度還有甜品送,係菠蘿雪糕涼粉同埋蕃薯湯水,我食涼粉,菠蘿雪糕入面

大蝦用冰凍住送嚟,好新鮮呀,好爽好大隻呀.

呢度還有甜品送,係菠蘿雪糕涼粉同埋蕃薯湯水,我食涼粉,菠蘿雪糕入面真係有一粒粒菠蘿架. 好味.
仲有馬碲糕同埋芒果糯米磁,都係免費的,馬碲糕係用蕉糖做的,好香唔甜入面都有粒粒馬碲架,芒果糯米磁都唔甜架,好味.

朋友話呢度的紅豆糕好好味,我地好厚面皮問仕應仲有冇, 之後佢就攞左一碟俾我地,每人一件,都幾好味呀,唔係好甜,不過我鍾意紅色全件都係紅豆的紅豆糕呀.

下次可以嚟試下私房菜呀.

2013-12-24
$300 (Dinner)
Celebration
Christmas