2017-05-08
台灣朋友黎香港玩, 作為東道主ge我, 當然要帶佢地去體驗下港式風味la!!!! 大排檔係香港特色之一, 今次推介我大學時ge食堂!!萬發係我大學上莊時, 莊員帶過我黎食, 之後就久唔久要黎食下la。炒豆苗份量多, 價錢又唔貴, 抵食, 食d菜感覺上無甘罪惡感。鹵水拼盤份量都係多得驚人, 差d食唔哂ar, 上枱時熱騰騰, 有勁多唔同料, 例如: 紅腸, 墨魚, 薰蹄, 牛同雞腸等, 樣樣都好味, 內臟冇異味。刀功好好, 切得都幾薄, 甘樣鹵水汁先更入味!!!椒鹽鮮魷炸得好香好脆, 鮮魷彈牙得黎肉軟嫩, 調味剛剛好, 唔太辣, 台灣朋友都覺得正, 配埋啤酒, 一流下酒菜!!!萬發名物, 一定要叫招牌黑椒薯仔牛柳粒!!! 配角ge薯仔太正la!!! 炸得香脆, 內鬆化, 咸甜咸甜, 好啱送飯食。黑椒味啱啱好, 唔會太辣, 淪為二奶ge牛柳粒都唔好睇小, 牛柳粒軟淋唔un, 真係食唔停口。最後仲叫左個芝士蝦伊麵, 芝士汁多到好似d蝦浸溫泉甘, 蝦都大隻, 而且肉彈牙! 芝士汁味道香濃, 伊麵份量唔少, 伊麵索哂芝士汁, 勁正ar!!!成餐飯台灣朋友都食得開心, 都話無介紹錯, 個個都食到
成餐飯台灣朋友都食得開心, 都話無介紹錯, 個個都食到飽一飽!!!