2017-07-04
<少見既農家菜, 仲要12 個餸 每一味餸都正 難得!>😆😆<聚友> 一間食農家菜🌱☘既中菜館!喺三年,四年前新開時已經食過兩三次 覺得佢既五味鵝🐦 黃鱔飯🍚🐟同燉湯🍲好好味,😋 今次難得再搞大飯局三圍枱,又再同班食友一齊去佢新鋪試下, 食完後 覺得所有餸都keep 住質素 仲有d創意菜式。今次再番食冇黎錯😆😆😁12.個餸飽飽每人300 幾蚊 正!🍴豉油皇大蝦🍴🦐蝦肉鮮甜大隻, 豉油咸味適中又夠入味😋, 炒到連殼都香脆食得 好夠鑊氣🤓🍴蒜蓉粉絲蒸元貝🍴🐚用左日本大元貝整😆,。師傅當日先街市預備 夠哂新鮮🤓😋 元貝超中隻 中間切開左熟得平均。配上葱花 蒜蓉同最吸汁既粉絲 好美味😋🍴燉湯 雞爪芋湯🍴🍲一見到個鼎就知係好夠火喉既燉湯 😋 湯底有好多瘦肉🐷 原隻雞肉🐤 蓮子煲成 味道好香濃 甜得黎又夠雞油香, 淨番既湯渣點以豉油都好正 ! 😍🍴黃鱔飯🍴🐟🍚超好味既農家黃鱔飯😀, 飯身喺煲仔入面🥄 落左好多葱花 一開蓋香味四溢, 飯粒分明 ,黃鱔雖然切到好細粒 但落足料,同乾種既米飯一齊食好有層次感。隱約帶點鱔既香味。 推介!😋😋🍴農家五味鵝🍴🐦用左好多醬料整成既
🍴豉油皇大蝦🍴🦐
🍴蒜蓉粉絲蒸元貝🍴🐚
🍴燉湯 雞爪芋湯🍴🍲
🍴黃鱔飯🍴🐟🍚
🍴農家五味鵝🍴🐦
用左好多醬料整成既五味鵝, 醬汁睇落似滷水 但 比較濃同甜😆, 食落除盡甜 仲有d咸,酸等味 幾特別, 鵝肉肥味 盡吸醬汁 要撈白飯😋😂
🍴油浸筍殼魚🍴🐟
筍殼魚係好多大排檔都會整既菜式 但要整到好味唔多, <聚友> 整得好好食!😋 油份量剛好 魚肉整到剛剛香脆 又入味 , 好正😆😆
🍴蓮藕丸🍴🐷😋
用荷葉墊底 加上竹籠仔蒸既肉丸, 肉丸🐖既肉質彈牙 .有少我懷疑落左少少蝦膠 好有口感 豬肉味濃, 加上為數不少切成方形既蓮藕粒 爽口juicy .食到甘上下仲聞到陣陣荷葉香 yummy ! 😋
🍴啫啫豆角🍴😁
😋識食既人會知豆角係幾甘好味既豆, 食店仲用左白豆角 又爽口出面又脆
一上枱用啫啫汁喺熱辣辣既鐵兜度係甘炒發出sasa聲😃 又香又惹味😈 冇得輸!
🍴水晶雞🍴🐥
用左原隻新鮮雞整😆 仲有埋雞肝 同雞腸,其實就好似白切雞甘 但帶點鹽水香味 所以唔洗點任何醬都好正😃 雞肉好嫰滑 ,唔明點解甘勁連雞胸同背位都甘入味彈牙 推介!😃
🍴有創意既蒸魚<馬友生死戀>🍴🐟
用左新鮮馬友做底 魚既中間位放左醃過既咸魚一齊蒸 兩條魚睇落好纏綿 有d 創意會明白 haha 😆 幾得意😃 馬友肉質夠嫰滑同新鮮 火喉剛好, 中間包住既咸魚唔會太咸 剛剛同比較清甜既馬友做成對比 一濃一啖 食落幾有風味 ! 😃
🍴雞蛋蒸魚腸🍴🐟🥚
雖然外表唔靚 但鍾意食魚腸既人一定要試!😃 雞蛋焗魚腸就試得多 蒸就好少, 想像下好似一層薄薄香滑既水蛋🥚入面有魚腸, 蛋盡吸魚腸既鯹味😈 麻甩佬最愛,。若嫌味濃 加d胡椒粉一樣甘好食!😃
🍴上湯浸菜心苗🍴☘
連菜心苗都認真製作 菜夠新鮮吸盡上湯汁 加上蝦乾吊味 好鮮甜 ! 🦐😋