2025-01-26
難得老朋友再約,大家聚集食冬至飯,今次選址西貢,當然係食海鮮啦!我哋揀咗勝記,連續四年名獲米芝蓮一星~ 可以食到獨特烹調方法嘅海鮮👍🏻勝記除咗可以坐室外,仲有VIP貴賓房,私隱度高。脆炸墨魚餅炸到金黃色嘅墨魚餅,入口香脆,墨魚粒同馬蹄令到墨魚餅入口彈牙,而且好有口感。花雕酒醉瀨尿蝦超巨型嘅瀨尿蝦,已經預先拆殼可以直接食,入口啖啖肉好新鮮,而且有花雕酒嘅香味,更能帶出瀨尿蝦嘅鮮味。蕃茄薯仔⽊⽠煲⿂湯飲返個靚湯,木瓜魚湯新鮮熬製,入口味道香濃,淡淡魚香,而且沒有腥味。酒糟粉絲蒸鮮元貝酒槽醬汁令到顏色好鮮艷,好有創意,酒槽醬汁味道香甜,元貝入口新鮮,粉絲索晒啲醬汁好惹味。濃香芝士龍蝦 伴 脆米粉芝士龍蝦肉質爽彈,味道鮮甜,有濃濃嘅芝士味,脆米粉炸得酥脆,好似一塊塊多士咁,沾上芝士汁令人好滿足。秘製桶蠔生菜盞桶蠔用鹹蛋黃炸完好有鹹香,包起生菜包來吃,感覺冇咁油膩,紫蘇葉嘅配搭,估唔到咁match。蜜糖芥末山楂骨山楂骨外脆內軟,蜜糖芥末酸酸甜甜嘅味道令人好開胃。海花甲蝦湯浸豆胚海花甲及鮮蝦熬製出來嘅湯汁好清甜,令到鮮嫩嘅豆杯都吸收咗湯汁嘅精華。豉油皇炒麵平平無奇嘅炒麵先至係最好食,炒麵炒得乾身有
勝記除咗可以坐室外,仲有VIP貴賓房,私隱度高。
脆炸墨魚餅
花雕酒醉瀨尿蝦
蕃茄薯仔⽊⽠煲⿂湯
酒糟粉絲蒸鮮元貝
濃香芝士龍蝦 伴 脆米粉
秘製桶蠔生菜盞
蜜糖芥末山楂骨
山楂骨外脆內軟,蜜糖芥末酸酸甜甜嘅味道令人好開胃。
海花甲蝦湯浸豆胚
豉油皇炒麵
平平無奇嘅炒麵先至係最好食,炒麵炒得乾身有鑊氣,仲食到少少焦嘅燶味,用最簡單食材煮到,可見廚師功駕。
自家製糕點(桂花糕、益力多糕)
第一次食益力多糕,原來係鎮店出名名物,入口真係食到益力多嘅味道,又唔會太甜,好特別呢~
估唔到西貢都有性價比咁高嘅海鮮餐!食到嗰個好愉快~