2021-05-07
今日放工老媽子唔想煮飯咪同一家人一齊出街食飯。屋企人當然想食中菜,咪陪下佢地,去間久仰大名嘅名煌金閣食下上海野,結果完全冇失望。第一道前菜係金磚豆腐粒,外皮炸得好脆,入面豆腐非常滑,份量仲要好足,好抵食第二道菜係雞煲翅,我地四個人叫左半份已經足夠。啲翅入哂雞味,好惹味。主菜係魚米之響,即係沙巴龍躉。啲魚非常好肉,又滑,冇乜骨,仲有啲米通喺上面。啲魚湯仲可以飲,真係好正。下一道菜係大澳蝦醬唐生菜煲。啲生菜入哂蝦醬嘅味,又唔係好油,真係好惹味。我哋再叫多個荷香金銀蒜蒸龍躉球炒飯。依道菜依然做出水準。荷葉香入哂炒飯。魚又滑又冇骨,正!最後甜品叫左四個生磨蛋白杏仁茶。依個甜品非常有驚喜。我以為會好甜,原來唔係,反而好重蛋白味,非常啱我口味。最後講下依間餐嘅服務。侍應點菜上菜時非常殷勤,不時問我地有乜需要,所以服務上我俾滿分!價錢黎講我地四個人食左大概$1200。以咁高質素嘅食物黎講算係物超所值。所以整體黎講我對今餐嘅評分係9分!