2019-01-21 59 views
太耐無黎食飯喇,工作忙到一個點!上年就好流行雞煲,今年好似流行食川菜辣野,我近年都開始鍾意食辣野,見開多左好多呢類型既餐廳,但就唔係間間真功夫。今日就去食一間我覺得幾實力派既川菜:巢私厨川菜館。佢地既餐牌好靚,不過就無影喇因爲太大本。呢度最出名係食小龍蝦,不過我海鮮敏感,所以只可以叫其他野食啦。首先叫左個陳醋菠菜。佢地菜式都好講究賣相,搞到我唔搞夾散佢!食落酸酸地,超開胃,諗起都流口水。跟住啲主菜開始黎喇,首先係水煮牛肉,超多辣椒係面,中辣黎講我覺得岩岩好,最重點係夠麻!明明唔係好辣,但愈食愈大汗,呢個感覺好正!牛肉好滑口,夠淋夠入味,入面仲有生菜、金菇等呢類會索辣既野,加多碗白飯撈汁,包你食到停唔到口。跟住到兩江藤椒腰花。豬腰夠爽口,啲汁又係無得頂。跟住呢個巢辣子雞又係好惹味,雞外脆內滑,亦都夠入味,加埋啲類似蛋散既脆口野,送啤酒個下簡直係無得頂!食到最尾送生果,一人一件,我覺得唔hea,bite size又夠新鮮。價錢方面兩個人食左七百幾蚊,服務質素好好,會建議菜式,亦不時幫你加茶倒啤酒,環境非常闊落,所以係物超所值。

水煮牛肉

跟住到兩江藤椒腰花。豬腰夠爽口,啲汁又係無得頂。

2019-01-21
$350 (Dinner)