2018-05-23
今日同朋友去尖沙咀行街街,午餐時間過了,想坐底食下濕濕地的粉麵。見到這間新開的冒菜。午餐吃粉麵、晚餐是火鍋,好好的安排!在介紹中,原來陳師傅用22味天然香料以320分鐘煮成湯底,香氣撲鼻、麻辣美味!地點方面:這裡是天星大廈1/F, 都算幾方便!我們在九龍公園那邊走過去、地鐵就L5出口環境好大,入到去有2邊;坐位有sofa及椅子選擇,幾光猛明亮的;我們坐在對正廚房的位置,視覺效果更好這裡可從好選擇的食材中選6-8款餸,另加$4有主食(粉麵或飯),飲品加$7 (特飲加$10)客人更可自由選擇配菜(莞茜、蒜蓉、蔥、芝麻)我們選了6餸餐加主食及特飲(丸類)芝士丸外面彈牙內心有滿滿芝士,又香又濃龍蝦丸朋友話好好食,又大粒又彈牙又香蝦味,比出面食的更美味可口(蔬菜)生菜及油麥菜好新鮮翠綠又健康,配湯好夾豆皮厚厚的質地,好有嚼口,好多塊,幾特別魚腐好大粒,好香好滑又吸收湯汁,好正好味喜歡這個魚腐!海帶片厚身有嚼口又大塊,健康排毒之選鮮淮山同朋友都叫了,好爽口、剛剛好的口感,食到有少少絲(可見是靚淮山)女仕美顏之選(菇菌類)鮮冬菇好幾粒,雖然不是太大粒,但幾厚身下同滑雞髀菇厚切有口感,爽脆好香菇味(主
午餐吃粉麵、晚餐是火鍋,好好的安排!
客人更可自由選擇配菜(莞茜、蒜蓉、蔥、芝麻)
我們選了6餸餐加主食及特飲
(丸類)
芝士丸
外面彈牙內心有滿滿芝士,又香又濃
龍蝦丸
朋友話好好食,又大粒又彈牙又香蝦味,比出面食的更美味可口
(蔬菜)
生菜及油麥菜
好新鮮翠綠又健康,配湯好夾
豆皮
厚厚的質地,好有嚼口,好多塊,幾特別
魚腐
好大粒,好香好滑又吸收湯汁,好正好味喜歡這個魚腐!
海帶片
厚身有嚼口又大塊,健康排毒之選
鮮淮山
(菇菌類)
鮮冬菇
好幾粒,雖然不是太大粒,但幾厚身下同滑
雞髀菇
厚切有口感,爽脆好香菇味
(主食)
火鍋寬粉
好特別好彈口有口感又煙韌,透明寬寬的,好滑滑的
湯底有3種選擇,有:麻辣、清湯及雞湯,可惜今日無雞湯又唔想太辣,所以選了清湯。清湯唔會太咸,味道剛剛好,又香又特出食材鮮甜味;湯中有杞子及紅棗,好保身又明目。湯與粉及餸好夾,一同食更佳
飲料
我們都選了特飲:凍茉莉花蜂蜜及熱玫瑰花蜂蜜
熱飲令花香更出更濃,玫瑰花好靚又好香,配上甜甜蜂蜜,飲完靚靚!
凍茉莉花蜂蜜是適合夏天的,茉莉花在杯底,攪拌後有淡淡茉莉香及蜂蜜甜甜的