2020-01-19
之前見Facebook話Megabox開左一間新既日式餐廳,仲要係賣竹筒飯🤔!琴日就一於去試試!大家唔好見我個鮮筒飯比較貴就嚇一嚇😂,我要讚讚呢間餐廳既菜式真好多元化,由60幾平價lunch到300 幾食時令海鮮都有,岩哂唔同人需要👍🏻! 先講講佢個綠茶🍵!茶杯就係竹咁😂,茶葉就用左京都荔枝綠茶,入面混合左茉莉花同玫瑰花🌹,飲落花香甜味多過茶味,所以茶味唔太出同偏甜!竹筒飯係呢間舖係賣點之一。米來自北海道,較大粒、飽滿同偏甜,食落都唔錯👍🏻!而我呢個蟹肉蟹味噌竹筒飯,入面飯好似一般炊飯,但味道唔太濃,而因為用左竹嚟蒸煮,所以帶有淡淡香氣,食完係有一陣溫暖既感覺!而蟹方面,表頭鋪滿蟹肉,係比較豪華咁😋。不過,蟹肉食落唔係好鮮甜,幸好中間有蟹味噌,味道同蟹膏差唔多,加埋蟹肉一齊食能提昇蟹味!呢度所有定食都係有各款前菜、茶碗蒸、福餅、汁物等,呢個價有咁多野食其實算抵。雖然我呢個蟹肉蟹味噌係期間限定,不過我覺得味道一般,因為本身蟹肉味道唔太出,要靠蟹味噌至帶到鮮味出嚟!同樣地,竹筒飯本身味道又係唔太突出,好似令到個飯差左D野咁🤐!行過路過可以一試,因為竹筒飯平時都算少見!
蟹肉蟹味增