2024-01-13 570 views
好耐冇食過一蘭啦,之前都係喺銅鑼灣店食,估唔到旺角都開咗分店,我自己叫咗天然豚骨拉麵加兩隻半熟鹽味蛋👍🏻,佢嘅豬骨湯底都係一樣有水準,但係由於本人唔係咁鍾意食太濃味嘅湯底,所以湯底方面,我都係選擇咗清淡,感覺會平衡好多。男朋友第一次食一蘭,覺得還可以,因為佢本身唔太鍾意食日本拉麵,原因係好油膩,湯底太濃,食完一蘭就覺得都係有少少濃味,佢試完我果碗湯底,覺得清淡啲嘅口感比較舒服,所以佢表示下次嚟食的話都係會選擇清淡。食完拉麵當然要食一蘭嘅特濃抹茶布甸,我同朋友嚟食,每次都覺得好好食,濃郁嘅抹茶加上厚實棉密嘅布甸,口感不俗😋,不過如果唔係咁鍾意食甜嘢嘅朋友,可能都會好似我男朋友咁覺得麻麻哋,因為佢嘅抹茶焦糖味都幾重,所以唔鍾意重焦糖味嘅朋友可能要小心選擇~環境一如既往舒適,服務態度好,冇乜特別可以挑剔,男朋友今次仲大贊男廁廁所乾淨、舒適、寬敞,最緊要係有三排紙巾供客人使用,表示好貼心。不過如果一欄可以增加多少少款式就好啦,幾年前到而家款式都係不變,雖然味道依然保持水準,但係略嫌唔夠多元化,如果可以隨季節增加不同款式或者小食都唔錯~

2024-01-10
Type of Meal