2019-04-28 318 views
好耐冇食海鮮啊!朋友推介我去尖沙咀一間叫蠔灣,估唔到啲生蠔咁新鮮喎!推介大家試吓我哋叫咗幾款蠔!Honey Point, Majestic, La Perle Noire, Gillardeau, Belon 由味道淡至濃,唔可以亂咗次序。Honey Point好清新 食得出蠔的清甜La Perle Noire海水味好重,鮮味十足。Belon味道超級龍,喜歡吃蠔的你不能錯過。啲生蠔新鮮都唔需要點上檸檬汁或者辣椒醬。Cherry stone 4隻估唔到咁大隻,口感飽滿。食落口感彈牙,非常不錯,有微微回甘,新鮮爽口。地中海紅蝦4隻,蝦頭有大量和豐富的蝦膏,鍾意食蝦嘅你唔可以錯過,一定要食埋!彈牙的蝦肉令人想一食再食。帶子刺身2隻 ,呢度嘅帶子比較滑身黏口,唔屬於好彈牙嗰隻,滑口,半透明令人回味。海膽1板,海膽都幾鮮味,佢會附上幾塊紫菜,包住嚟食真係最好。白酒煮蜆湯(大),粒粒都飽滿,用上蒜蓉忌廉湯底,我哋連啲湯都飲晒,實在令人回味。羊架4件呢度燒得啱啱好,唔會話太油膩,表面甘香,值得一試。如果你唔係太喜歡食so味嘅話,相信都幾啱你,因為真係燒得好香。最後呢個主菜真係落足料,非洲虎蝦意大利飯

Honey Point好清新 食得出蠔的清甜
La Perle Noire海水味好重,鮮味十足。
Belon味道超級龍,喜歡吃蠔的你不能錯過。
啲生蠔新鮮都唔需要點上檸檬汁或者辣椒醬。

Cherry stone 4隻

最後呢個主菜真係落足料,非洲虎蝦意大利飯,每一粒意大利飯都沾滿了虎蝦的蝦膏,食落去軟綿綿多汁,非常吸引啊!仲有三色燈籠椒做陪襯,唔會話太膩

呢度絕對係一個食海鮮同埋談心嘅好地方,環境清靜,唔會話好嘈!