2023-07-14
🔅 Sow by Loft 7 溯🔅上環🔅西餐🔅前輩請食飯,而且前輩都係超級foodie,佢介紹嘅餐廳值得一記!一行十幾人去左間又放鬆又高質嘅西餐廳,由前菜到主菜到甜品同紅酒,我地都讚不絕口~ Gordon為我地設計特色menu,係廚師發辦💕 份量大份又適合share~好細心,小朋友會有卡邦尼意粉添~前菜:🥔 芝士黑松露蕃薯條🐙 油浸八爪魚🥖 意大利麵包盤🍗 避風塘雞翼、黃金炸雞翼🧆 黃金雞粒粒出色嘅小菜,八爪魚鮮甜,單骨雞翼惹味開胃,咸蛋黃同避風塘脆脆唔會太咸,麵包好多款,配小食都好好主菜:🍖 西班牙乳豬必食!外脆內軟,油香好食,主廚介紹係慢煮左兩日再烤香外皮,難怪極度juicy! 旁邊嘅薯蓉同烤蔬菜都超入味,好正!🥩 Tomahawk 牛扒好奢侈嘅享受,牛肉中間鮮嫩,係餐廳先做到高溫鎖住肉汁,好好食!蕃茄仔吸晒啲牛肉汁,juicy爆!🥘 鴨肉意大利燉飯鴨肉都係粉嫩,片片鮮甜,意大利飯偏硬身反而更為傳統,香草香氣十足! 🍝 四川椒辣豬肉扁意粉我幾中意佢麻而不太辣嘅配搭,意粉同樣好出色,係西餐廳食到混血菜式,有驚喜~🦪 仲有沙白、青口、卡邦尼~多人食嘅好處就係咩都試到少少,好幸福!甜品
前菜:
🥔 芝士黑松露蕃薯條
🐙 油浸八爪魚
🥖 意大利麵包盤
🍗 避風塘雞翼、黃金炸雞翼
🧆 黃金雞粒粒
主菜:
🍖 西班牙乳豬
🥩 Tomahawk 牛扒
🥘 鴨肉意大利燉飯
🍝 四川椒辣豬肉扁意粉
🦪 仲有沙白、青口、卡邦尼~
多人食嘅好處就係咩都試到少少,好幸福!
甜品
🍫 心太軟
超流心嘅心太軟,朱古力唔會太甜或假,忍唔住食多幾啖
🍨 火焰雪山
軟綿綿嘅蛋白泡泡加酒精火焰~酒味唔係好重
🍮 焦糖燉蛋配雪糕
好creamy~雪糕超好食
食完大餐超級飽~店員超友善,黃店,好滿足!一齊傾偈好開心就一晚~
Sow by Loft 7
網上訂座即賺Rice Dollars
網址: https://s.openrice.com/QrbS0uAiB00~uZ5MGAA
地址: 上環荷李活道189號華冠大廈地舖
電話: 61361309
=====================
#hkig #hkfoodie #hkgirl #香港餐廳 #香港餐廳推介 #西餐 #上環美食 #上環cafe #上環黃店 #餐廳美食 #聚餐 #聚會餐廳 #牛扒 #羊扒 #心太軟 #火焰雪山 #烤脆豬 #四川意粉 #鴨肉意大利飯 #避風塘雞翼