2023-10-03
第一次黎康城行街街,地鐵站一出就係THE LOHAS商場,超級方便!!👍🏻👍🏻商場佔地面積大,而且好多小品牌店舖,可以行足一整日!經過見到燒肉帝做緊午巿Suki 燒定食套餐,價錢可觀,內容豐富😍😍肚仔打晒鼓既我地,即刻入去踏踏點!試下佢😤😤Suki燒定食套餐-前菜(中華沙律)-沙律🥗-日本雞蛋🥚-麵豉湯-日本牛胸腹🥩-Suki燒雜菜鍋🍲-白飯🍚(珍珠米)-甜品(日式蕨餅)-凍飲🥤沙律清爽開胃,有紅捲萵苣、綠捲萵苣、櫻桃蕃茄🍅、栗米🌽🌽各種不同口感既蔬菜🥬配上胡麻醬,整體口感豐富酸甜醒胃😋😋😋點解一隻雞蛋都要講?因為雞蛋味道真係好濃郁😨😨將煮熟既蔬菜沾上蛋汁,會食到香濃既蛋香味👍🏻有整整六大片😍油脂分佈平均,肉色鮮豔🥩我選擇用shabu shabu方式去煮牛胸腹,肉片會吸收蔬菜🥬同甜醬油既甜味,而且蔬菜會降低油膩感!沾上蛋液去降一降温,最後包住日本🇯🇵珍珠米🥹🥹一啖入口,香濃牛脂充斥整個口腔,混合湯底既甜味,整個味道互相平衡😋👍🏻有板豆腐、香菇、金菇、大蒽、芋絲、紅蘿蔔🥕、蛙蛙菜,而最欣賞係鍋裹加入大量既炒洋蔥🧅炒至焦糖包既洋蔥絲,不但冇左洋蔥原有既辛辣,取而代之係甜香。用蔬菜天然既甜去
Suki燒定食套餐
-前菜(中華沙律)
-沙律🥗
-日本雞蛋🥚
-麵豉湯
-日本牛胸腹🥩
-Suki燒雜菜鍋🍲
-白飯🍚(珍珠米)
-甜品(日式蕨餅)
-凍飲🥤
沙律
日本雞蛋🥚
日本牛胸腹
Suki 雜菜鍋
有板豆腐、香菇、金菇、大蒽、芋絲、紅蘿蔔🥕、蛙蛙菜,而最欣賞係鍋裹加入大量既炒洋蔥🧅炒至焦糖包既洋蔥絲,不但冇左洋蔥原有既辛辣,取而代之係甜香。用蔬菜天然既甜去為湯底調味,設計上非常用心❤️❤️
麵豉湯
用料非常豐富🤩🤩有大量昆布絲和豆卜絲,重有大大粒蜆肉!而味噌口味都剛剛好,唔會過甜過喊🥰🥰🥰
日式蕨餅
分別有黑糖黃豆粉/抹茶🍵口味。兩款食落都好煙靭,加上冰涼清爽,中和火鍋既熱氣😋
店面設計日式風格,客人與客人之間有足夠空間。待應上菜速度快,落單同介紹菜色都有禮貌👏🏻👏🏻