2015-02-20 3970 views
回家途中經過呢個餅店!比門口個白玫瑰蛋糕吸引!(不過玫瑰餅好貴,細件都要$133,仲要唔可以預訂)門面好歐式!我知呢間餅店在九龍城有分店!不過一直未試過!既然咁有緣,我當然唔放過!入面好寛,有桌椅可以坐低慢慢享受!店內有3個女店員!我同肥髀各揀一件餅!當我同店員講堂食,佢好似好奇怪咁!不過上餅快手,又有提醒焦糖盤熱!One Two Tea($45):呢期最愛伯爵茶,賣相特別(因為插住支吸管)用茶粉舖面,好似磨沙咁,仲有片金箔响面,好高級!支吸管係橙茶,(不過味道唔出!唔睇介紹都唔知有橙)茶味慕絲有茶味(都要講,茶味甜品係比較鞋出味)雖然唔濃但幾滑!蛋糕鬆軟!不過食完件餅都唔覺有橙味,只係食到淡茶味!同主題唔夾!焦糖燉蛋($45):等了幾分鐘,賣相好靚,紅桑子藍莓好新鮮,焦糖脆,燉蛋滑,裡面好多呍呢嗱籽,不過呍呢嗱味唔重,淡淡地,好像食緊奶凍!食緊期間,都有好多人攞餅,呢度嘅蛋糕好靚!下次可以同肥髀夾份食玫瑰餅(無咁肉痛)
回家途中經過呢個餅店!比門口個白玫瑰蛋糕吸引!
好靚嘅玫瑰蛋糕
伯爵茶蛋糕
焦糖燉蛋
好多呍呢嗱籽

2015-02-16
$45 (Tea)
焦糖燉蛋