2017-11-07 186 views
老闆股市賺錢,都算佢識做,對身邊助手的我唔錯,今日請我食日本菜,走到一間位於住宅大廈裏面隱蔽低調的料理店,鋪頭細細但都好雅緻。幾款廚師發板之中揀咗有15款手卷物的丹楓。壽司長 Ken 師傅已經有廿年經驗,他說自己廚房、壽司吧,日本菜每一個位置都已經做過,知識是全面的,因此這裏的食物,不少都是自家製,這一點我非常欣賞,他是一個有心有力的師傅。伴碟的亦值得讚下,醃味香而不太鹹,春薑酸酸甜甜,容易入口。今日食咗五款刺身全部超乎預期中咁鮮美,壽司長用獨家處理秘方,見佢特別鍾意用檸檬汁及有柚子汁替海鮮提味,今日食過啲笠貝及赤貝,經過處理非常爽彈,仲有少少好似石榴汁嘅味添。吃個深池之後,來了一道海膽腐皮,創意的配搭,其他人只會用豆腐,腐皮增加層次感,跟著是平靜,然後又上一道潮流興食的白子,又真是鮮甜無比討人歡喜,酒盜白蝦,味道幾得意,熱辣辣的紫菜帶子好趣鮮甜,唔覺意已經食咗九款。中場以煮八爪魚隔著,然後是壽司出場,有池魚、鯖魚、秋刀、沙甸、牡丹蝦、拖羅、唔少得海膽。一般人只知道現在是秋刀魚時令,原來沙甸魚更加肥美,見到沙甸魚好似皮開肉裂個樣,又以為師傅花巧地在雕花,原來只為起骨。壓軸表演是火鎗燒吞

幾款廚師發板之中揀咗有15款手卷物的丹楓。

伴碟的亦值得讚下,醃味香而不太鹹,春薑酸酸甜甜,容易入口。

壓軸表演是火鎗燒吞拿魚皮,熱力迫出魚油,一滴滴流出,未食已經被迷,吞拿魚迷你丼,十分十分美味。

最後有老火魚湯及自家製奶凍甜品

食完已經10點,真係好食到唔捨得走!