2023-04-09
📌 福岡漢堡扒 (厚福街) - 尖沙咀厚福街11號地下A號舖🗓(9/4) 星期日 ⏰ 下午1點左右💈特式:襯住仲係假期,繼續出去搵特色好野食,去開尖沙咀嘅朋友都知厚福街出名多好野食,今日就同大家去試一間玩味重嘅自煎漢堡扒。🥩🍔🌭🌮🥗🥯🥘🍲🍝🍣🥟🍤🍱食物:好鐘意呢度有好多兩人套餐可以揀,慳返唔洗諗食咩,佢共有5款兩人套餐,我今日就叫左個Ver. 3,而家等我同大家講下🍔🐮味道先。二人套餐 Ver. 3 - 呢份套餐包左兩份中size和牛漢堡扒,沙律椰菜絲,麵豉湯,一個主食同兩罐罐裝飲品。芝士蛋蒜和牛漢堡扒,上枱時個漢堡仲係全生狀態,size有我拳頭咁大球,望上去肉質都幾新鮮,我先將佢分成4份再逐份煎;佢地標榜係選用高質嘅牛肉,我眼見油脂都好豐富,所以放上舊熱石上煎時都會濺出唔少油脂,每邊煎2~30秒左右就已經食得,食落好香牛脂味,肉質鬆軟,唔會好似出面d漢堡扒咁死死實實;個蛋汁底就無乜特別,不過夾埋佢附上嘅泡菜一齊食,再索埋少少煎漢堡扒時流出嘅牛脂油,成件事就變得不一般。月見味噌牛丼飯,呢個牛丼飯份量真係好大,其實一個成年人淨係食呢碗飯已經夠飽;篤開橙黃色嘅日本雞蛋黃,任由d蛋汁慢慢流入
🗓(9/4) 星期日 ⏰ 下午1點左右
🥩🍔🌭🌮🥗🥯🥘🍲🍝🍣🥟🍤🍱
月見味噌牛丼飯,呢個牛丼飯份量真係好大,其實一個成年人淨係食呢碗飯已經夠飽;篤開橙黃色嘅日本雞蛋黃,任由d蛋汁慢慢流入飯面,再連埋牛肉/菇菌一齊食,又香又好食;另外一讚係我鐘意佢個飯底米粒夠硬身,因為我唔鐘意食軟飯🤣
☕️🍵🥤🧋🍺🍷🥃🍹🧉🍾🍶🥛
飲品 : 餐包兩罐罐裝飲品,可以揀可樂/無糖可樂/雪碧/雀巢檸檬茶/烏龍茶呢幾款。
🍽環境:餐廳環境有d似日本嘅立食牛扒餐廳,一張長木枱再隔開兩人一格,每個位仲有一支獨立抽風喉幫你抽走d油煙,所以餐廳雖然係做鐵板漢堡扒,但入面完全唔覺有油煙味,整體衛生企理。
🤵🏻🤵🏻♀️🤵🏻♂️服務:店員服務態度唔錯,熱石板上枱時會提示客人小心燙手,亦會幫客人調教支抽風管;另外亦會講,如果熱石開始唔夠熱,記得同佢地講,佢地就會幫手更換。
💰💸價錢:一個兩人套餐包左兩份中size和牛漢堡扒,一個主食同兩罐飲品,只係$359,我覺得真心唔貴,仲要係尖沙咀呢d租金貴嘅旺區,我覺得堅抵食。
🐲💬總結:我覺得呢餐味道好食,又可以自己落手煎漢堡扒,可以講係好食又好玩,埋單又唔貴,值得推介。
推薦指數:❤️❤️❤️❤️🤍